Пољска: Створићемо мању коалицију земаља које су спремне да жртвују део своје модерне војне технике за Украјину

22-01-2023 08:00:51 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


Ако Немачка не пристане да пошаље тенкове "Леопард" у Украјину, онда је Пољска спремна да створи нову војну коалицију, рекао је пољски премијер Матеуш Моравјецки.


"Створићемо мању коалицију земаља које су спремне да жртвују део своје модерне војне технике за Украјину. Нећемо пасивно гледати како крвари", рекао је он.

Моравјецки је додао да би желео да чује јасан одговор из Берлина да ли друге земље које имају тенкове "Леопард" у свом наоружању могу да их испоруче Украјини.

Према његовим речима, Немачка је упала у замку коју је сама себи поставила, јер је годинама водила политику зближавања са Русијом.

"Надали су се да ће умирити руског медведа великодушним уговорима. Ова политика је пропала, а Немцима је и даље тешко да то признају", закључио је Моравјецки.

У америчкој ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој одржан је састанак НАТО Контакт групе за подршку Украјини, на коме се разговарало о питању повећања војне помоћи Кијеву. Али њени учесници нису успели да постигну консензус о снабдевању Украјине немачким тенковима. Берлин се до сада суздржавао од тога, упркос томе што је притисак на канцелара Олафа Шолца знатно повећан.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток