ЕУ: Имамо неколико опција на столу шта да радимо са замрзнутом руском имовином

23-01-2023 09:55:57 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


Председник Европског савета Шарл Мишел рекао је да ЕУ сада има неколико опција шта да ради са замрзнутом имовином Руске Федерације у износу од 300 милијарди долара.


"Сада имамо руску имовину вредну 300 милијарди евра и већ неколико месеци се залажем да се са њом нешто уради у складу са правним принципима. Имамо неколико опција на столу", рекао је Мишел у интервјуу за шпански Мундо не прецизирајући које су то опције.


Према његовим речима, замрзнута имовина Руске Федерације и могућност њене конфискације и коришћења за обнову Украјине су „кључно питање“.

Раније је Мишел рекао у интервјуу за Фајненшел тајмс да би желео да истражи идеју управљања замрзнутом имовином Централне банке Русије како би се остварио профит који би касније могао да буде усмерен на обнову Украјине.

Раније је председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла да је ЕК предложила стварање посебне структуре за управљање замрзнутим средствима Руске Федерације. Према подацима ЕК, губици Украјине током сукоба износе око 600 милијарди евра. У саопштењу се указује да је Запад блокирао око 300 милијарди евра Централне банке Русије и 19 милијарди приватних средстава руског бизниса. Према речима фон дер Лајен, „након укидања санкција, ова средства могу бити искоришћена како би се обезбедило да Русија у потпуности надокнади штету нанету Украјини“.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток