РТ: Русија протерује амбасадора Естоније

23-01-2023 11:54:59 | | фото: © Vladimir Pesnya / Sputnik/ vostok.rs |


Русија је смањила ниво дипломатских односа са Естонијом и саопштила њеном амбасадору Маргусу Лаидреу да напусти Москву до 7. фебруара. Потез је уследио након што је Естонија захтевала да Москва смаљи особље своје амбасаде у Талину.

Министарство спољних послова Русије је у саопштењу навело да „естонско руководство намерно уништава цео комплекс билатералних односа“.

„Талин је тоталну русофобију и гајење непријатељстава према нашој земљи уздигао на ниво државне политике“, наводи се у саопштењу.

Овог месеца естонске власти су поручиле Русији да до 1. фебруара драстично смањи особље у својој амбасади у Талину.

„С обзиром на то да особље руске амбасаде не ради на побољшању естонско-руских односа усред агресивног рата, сматрамо да је тренутна величина руске мисије неоправдана“, саопштио је естонски министар спољних послова Урмас Реинсалу.

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова осудила је захтев да се смањи дипломатско особље у Талину.

„Није тајна да је Естонија једна од земаља које су најнепријатељскије према Русији“, рекла је она тада.

Руска амбасада у Талину саопштила је прошле недеље да су радње естонских власти онемогућавале њено нормално функционисање и да су довеле до „поремећаја у конзуларним службама“.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток