Лавров: Што дуже одбијају преговоре, биће теже наћи решење

23-01-2023 01:51:00 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Запад држи Кијев даље од преговора са Москвом, објашњавајући да је Украјини потребна јака позиција, не скривајући циљ враћања Русије на границе из 1991. године, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за новинаре после преговора са јужноафричком колегиницом Надели Пандор.


Он је подсетио да шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, представници америчке администрације или Европске уније често говоре да је прерано за преговоре о миру.

"`Морамо више да победимо у овој ситуацији и да почнемо преговоре са позиције силе` - они то директно кажу и да је неопходно вратити Русију у границе из 1991. године“, рекао је Лавров.

Министар је нагласио да Москва не одбија преговоре, али што дуже САД и њихови савезници избегавају мирно решење, биће теже наћи решење за конфликт. Штавише, њихов рат са Русијом је престао да буде хибридни, додао је он.

„Ми, као што је рекао председник, не одбијамо преговоре. Али они који одбијају морају да разумеју - што дуже одбијају преговоре, биће теже наћи решење“, рекао је Лавров.

„Када говоримо о томе шта се дешава тамо, у Украјини, говоримо о томе да ово више није хибридни рат, већ готово прави, који је Запад већ дуже време спремао против Русије, покушавајући да уништи све руско - од језика до културе, што је вековима било у Украјини, и забрањујући људима да говоре својим матерњим језиком“, рекао је Лавров.

Одговарајући на питање о земљама које би могле да постану посредници између Москве и Кијева, министар спољних послова је навео да је Владимир Зеленски у септембру прошле године потписао декрет којим се забрањује било ком украјинском званичнику да преговара са руском страном.

"Због тога можете тражити од било ког посредника да појасни како украјинска страна види даљи развој догађаја“, закључио је Лавров.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток