Калабухов: Већина изјава Марфија споља изгледа лијепо, проблем је у томе што ове тврдње оповргавају реални поступци САД

23-01-2023 04:58:45 | | фото: © Амбасада Русије у БиХ/ vostok.rs |


Пажљиво сам прочитао интервју америчког амбасадора Мајкла Марфија на порталу "Србска инфо" од 23. јануара ове године. Пошто немамо прилику да разговарамо лично – о чему ћу рећи касније – покушјамо да разговарамо јавно.

Много тога што мој колега каже, блиско ми је. И љепоте Босне и Херцеговине, и дивни људи који овдје живе. Особине локалног менталитета, тешкоће у проналажењу рјешења и компромиса. Русија, као и Сједињене Америчке Државе, подржава независност, суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине. И ми вјерујемо да је Дејтонски мировни споразум темељ Босне и Херцеговине, која се састоји од два равноправна ентитета, те да је тренутни устав земље одређен вољом Бошњака, Срба и Хрвата као конститутивних народа (заједно са Осталима), као и грађана БиХ.

Већина изјава Мајкла Марфија споља изгледа лијепо. Проблем је у томе што ове тврдње оповргавају реални поступци Сједињених Држава. Они говоре о суверенитету и независности БиХ, али гурају у НАТО. Они говоре о примату слободне трговине, али се свим силама боре против испоруке БиХ руског гаса као „неприхватљиве енергетске зависности“. Они говоре о слободи говора, али троше милионе долара на „супротстављање руском малигном утицају“, у суштини подмићујући новинаре да пишу русофобне материјале. Зар ово не мирише на корупцију? Говоре о демократији, али уводе санкције против непожељних политичара, па чак и на локалном нивоу покушавају да утичу на формирање органа власти.

И, наравно, апсолутно су неприхватљиве ријечи Мајкла Марфија о Украјини. Више пута сам објашњавао разлоге наше специјалне операције. И нема потребе да се амерички амбасадор позива на међународно право, које су САД више пута газиле. Нема потребе манипулисати емоцијама, говорећи о жртвама „руског бомбардовања“ након злочина које кијевски режим, уз помоћ америчког оружја, чини над цивилним становништвом руских регија, укључујући дјецу и старце, након више оркестрираних провокација.

Ништа од овога се не би догодило да Сједињене Државе намјерно, и то наглашавам, намјерно нису претвориле Украјину у одскочну даску за рат са Русијом. Не би је пунили оружјем. Не би распоређивале биолабораторије. Обратили би пажњу на неонацистички карактер садашњих власти Украјине, што се у Кијеву чак и не крије и, штавише, тиме се поносе!

Међутим, то није случај јер су Сједињене Државе схватиле да само ратом могу ријешити унутрашње проблеме, што и раде. Они су бацили Европу на кољена, настоје да буквално цијели свијет укључе у своју антируску кампању. Само погледајте размјере прихода америчког војно-индустријског комплекса. Све величанствене изјаве о слободи и моралу блиједе на позадини онога што се дешава у самој Америци.

Мајкл Марфи је у праву, немамо личне контакте. Један од разлога је и то што су Вашингтон и његови савезници намјерно прекршили процедуру за именовање новог високог представника, те су обесмислили рад Управног одбора Вијећа за имплементацију Мировног споразума (ПИК-а) без учешћа Русије. Западни партнери су сами себи забранили комуникацију са руским амбасадором, занемарујући вијековне традиције дипломатије као заната и као умјетности које подразумијевају тражење и проналажење рјешења чак и за најзамршеније проблеме.

И прије свега у томе што се тиче Босне и Херцеговине. Како америчка изрека каже, „Put your money where your mouth is” (стави свој новац гдје су ти уста). Стога би са Ваше стране, господине Марфи, било логично да одбаците пријетње и уцјене („нећемо допустити“, „нећемо стајати по страни“) и да дате прилику Босанцима и Херцеговцима, без спољне присиле, без досадне манипулације, да доносе одлуке које ће договорити. Сами. И они ће за ове олуке бити одговорни пред својим бирачима и пред својом савјешћу.

Ако се слажете с тим, можемо поразговарати и лично.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток