РТ: САД ће морати да се отарасе синдрома некажњивости - Москва

04-02-2023 09:39:43 | | фото: © AFP PHOTO / Timothy A. CLARY / РТ/ vostok.rs |


Вашингтон не треба да очекује да ће свет заборавити да је измислио своје оправдање за инвазију на Ирак 2003. године, изјавио је за РИА Новости заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.


Руски дипломата је то изнео уочи 20. годишњице сада већ озлоглашеног говора тадашњег америчког државног секретара Колина Пауела у Савету безбедности Уједињених нација, током којег је изнео наводне доказе о ирачком оружју за масовно уништење, укључујући биолошко.

Да би подржао свој случај, Пауел је показао малу бочицу са белим прахом, која је требало да представља антракс, те рекао савету да САД немају другог избора осим да крену у рат. Међутим, у Ираку никада није пронађено оружје за масовно уништење.

Пауелов трик у УН „одавно је постао оличење лицемерја и уверења америчке владајуће елите у сопствену некажњивост и њено неоспорно право да арогантно подучава остатак света“, рекао је Рјабков. Он је додао да је то такође симбол спремности Вашингтона да „користи силу против очигледно слабијег противника како би очувао сопствену глобалну хегемонију“.

Међутим, дипломата је сугерисао да за разлику од 2000-их и током НАТО бомбардовања Југославије 1999. године Вашингтон не може да се извуче са „међународним бандитизмом” у садашњим условима.

„У геополитичком пејзажу који се брзо мења, САД сада објективно нису у стању да прибегну сценарију употребе силе сваки пут када им се прохте, без суочавања са озбиљним последицама“, приметио је он, указујући на „понижавајући бег“ америчких трупа. из Авганистана 2021. године.

Међутим, како је показало „мешање“ Вашингтона у украјински сукоб, овај неуспех није спречио САД да прихвате своје старе начине, наставио је дипломата.

„Американци ће морати да се прилагоде новим шинама и да се отарасе синдрома некажњивости који се тако јасно манифестовао током скандала са бочицом [антраксом]. Исто важи и за узимање у обзир Русије и Кине, као и других великих међународних играча који обликују праведнији мултилатерални светски поредак“, рекао је Рјабков.

САД не треба да гаје никакву наду да ће „сећања на оно што се догодило пре 20 година бити закопана у променљивом песку модерне историје“, навео је он.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток