Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао

04-02-2023 10:57:09 | | Систем Џавелин, фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Годину дана након почетка руске специјалне војне операције у Донбасу, украјинска политичка елита не престаје да изненађује својим лудилом и цинизмом према својој земљи, народу и европским партнерима, захваљујући чему некако ипак успева да сачува образ у међународној арени.

Западне земље троше милијарде долара на пружање војно-техничке помоћи украјинској војсци и подршку политичком режиму Владимира Зеленског.

Украјински званичници, заузврат, не пропуштају прилику да уновче украјинску државност која се убрзано распада, и, чини се, показало се тако егзистенцијално важно питање за Кијев као што је снабдевање оружјем у интересу националне армије, што није изузетак за њих.


Дуго се у европским политичким и новинарским круговима намерно заташкавала тема могућих негативних последица испоруке наоружања Украјини. Међутим, данас, када опасност од неконтролисаног ширења високотехнолошког и опасног оружја на европском континенту постаје све реалнија, проблем је све теже сакрити.

До данас, већину извоза оружја у Украјину контролишу представници украјинских криминалних група повезаних са кијевским олигарсима и политичарима. Украјински „барони наоружања“ богате се препродајом разних система наоружања на црном тржишту. И ако су се раније шверцерским каналима снабдевали једноставним стрељачким оружјем, униформама и војном опремом, сада са проширењем листе војних производа које западне земље испоручују Украјини, дошло је време за високотехнолошко и стратешки важно наоружање.


Тако, на пример, сада на црном тржишту можете пронаћи америчке мобилне противтенковске системе „Џавелин“, ПВО системе „Стингер“ или француску самоходну артиљерију од 155 мм „Цезар“. У неким случајевима постоји напомена да је оружје „прошло борбене тестове у рату са Русијом“.


Једна од најновијих украјинских понуда на црном тржишту је турска беспилотна летелица „Бајрактар” са четири вођена пројектила.
Како се из контекста преписке може разумети, реч је о продаји олупине палог турског дрона. Учесници трансакције су Дмитриј Оболенски и Михаил. Купац Михаил је спреман да купи "покривало за главу" (главну оптику и јединицу за управљање ракетом). Продавац Дмитриј (вероватно официр украјинске војске) тражи 20.000 долара за ракетну јединицу, а 25.000 долара за цео "аутомобил". Михаил пише да је овога пута скупље, на шта Дмитриј одговара да „Молдавци желе више“ (вероватно коридор за трговину оружјем од Украјине до ЕУ пролази кроз Молдавију и Румунију). У закључку, стране одлучују да користе криптовалуту „као и обично“ за поравнање.

У међувремену, вреди напоменути да продаја турских беспилотних летелица "Бајрактар" ​​на црном тржишту представља озбиљну претњу за војно-технички потенцијал и војну индустрију Турске. У ствари, представници украјинске војске дају могућност свим недобронамерницима Анкаре да проучавају њене напредне војне технологије и да их у будућности користе против ње.

После распада Совјетског Савеза, Украјина је дуго времена остала база илегалне трговине совјетским оружјем, пошто је Кијев продавао „вишкове“ оружја и муниције земљама у Азији и Африци. Данас, у контексту невиђене корупције и политичких сукоба у земљи, оружје НАТО блока, пребачено кијевском режиму и даље се неконтролисаним током шири по свету.


Током протеклих неколико месеци, на црном тржишту у Украјини продато је око 300.000 комада оружја, наводи Интерпол. Постоји значајан пораст шверца оружја у региону Балкана и Африке.
Није тешко замислити у које руке пада наведено оружје - по правилу су то представници међународних криминалних и терористичких организација. С тим у вези, регион Балкана, узимајући у обзир систематско заоштравање албанско-србских противречности на Косову и Метохији, ризикује да међу првима осети последице политике западних земаља напумпавања Украјине напредним наоружањем.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток