РТ: Немачка покушава да смањи потрошњу гаса како би надокнадила недостатак руских залиха

04-02-2023 12:52:25 | | фото: © Getty Images / Westend61 / RT/ vostok.rs |


Немачка домаћинства и предузећа ниса успели да уштеде довољно природног гаса у другој половини прошлог месеца, упозорила је Федерална мрежна агенција (БНетзА).

Председник агенције Клаус Милер је саопштио да су потрошачи уштедели само 8,6 одсто у последњој недељи јануара, у поређењу са просечним нивоима између 2018. и 2021. године и 14 одсто када се узимају у обзир ниже температуре.

Агенција је раније саопштила да Немачка треба да смањи потрошњу гаса за најмање 20 одсто како би надокнадила губитак снабдевања из Русије.

Немачко министарство економије саопштило је прошлог месеца да је Берлин годинама далеко од замене руског гаса. Званични подаци показују да је земља увезла 55 милијарди кубних метара руског гаса 2021. године, што је више од половине укупних набавки.

Према подацима БНетзА, немачка складишта гаса су попуњена више од 78 одсто и знатно изнад владиног циља од 40 одсто за 1. фебруар. Милер је рекао да је ово „добро“ и да ће помоћи у припреми за следећу зиму.

Министарство економије је, међутим, признало да би се Немачка могла суочити са несташицом, када резерве за складиштење пресуше касније ове године и дође време да се попуне за следећу грејну сезону.

Према прорачунима Оксфордског института за енергетске студије, Немачка се ове године суочава са недостатком у снабдевању од око 30 милијарди кубних метара гаса и такозваним плутајућим јединицама за складиштење и регасификацију (ФСРУ), које се тренутно инсталирају у бројним лукама за увоз течног гаса, те да ће моћи ће да произведу мање од половине овог обима до краја 2023. године.

Извор:
РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток