Нетанијаху устврдио да је „нашао компромис“ са Путином о Блиском истоку

05-02-2023 09:12:56 | | фото: © РИА Новости / Алексей Никольский/ vostok.rs |


Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је устврдио да је нашао компромис са руским председником Владимиром Путином о интересима на Блиском истоку.


Према речима премијера, Иран жели да створи војску и стационира је у Сирији близу израелске границе. Осим тога, Техеран наводно настоји да уништи јеврејску државу и угрози њене становнике развојем нуклеарног оружја.


„У почетку сам рекао Путину: `Види, имамо избор, можемо да идемо у конфронтацију или можемо да нађемо заједнички језик. Израел функционише слободно. Ми се не мешамо у ваше акције у Сирији, а ви нас оставите на миру.` Пронашли смо компромис који служи интересима Израела и зато Путин сматра да то не угрожава руске интересе“, рекао је Нетанијаху за француски ТВ канал ЛЦИ.

Како је додао политичар, двојица лидера су одлучила да "оставе један другог на миру".

Нетанијаху је 1. фебруара навео да Израел не жели војну конфронтацију са Русијом.

Истовремено, он је признао да две земље имају "тешке односе". Према његовим речима, то је због чињенице да на граници са Сиријом израелски и руски авиони лете „на растојању пљувања” један од другог. Нетанијаху је истакао да је Тел Авиву потребна слобода деловања у ваздуху, али би то могло да доведе до конфронтације са Москвом. Међутим, политичар је нагласио да не жели такав развој догађаја.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток