РТ: Чланство Кијева у НАТО-у није на дневном реду - Париз

05-02-2023 09:39:45 | | фото: © Twitter/ vostok.rs |


Тренутно се не разговара о приступању Украјине НАТО-у, с обзиром на стална непријатељства између Москве и Кијева, рекла је портпарол Министарства спољних послова Француске.

Говорећи за руски канал РТВИ, Ан Клер Лежандр је упитана о настојањима Украјине да се придружи Европској унији и војном савезу предвођеном САД-ом. Она је одлуку ЕУ да додели статус кандидата Украјини у јуну 2022. године описала као „веома важну“, шаљући сигнал „озбиљне политичке подршке“ курсу Кијева и одражавајући жељу Украјинаца да прихвате "европске вредности".

Међутим, уздржала се од навођења тачних датума за Кијев да постане део ЕУ, рекавши да Брисел формулише мапу пута која би могла да потраје „више или мање времена“. Истакла је да чланице ЕУ настоје да „крену ка веома специфичној сарадњи са нашим украјинским пријатељима“.

Њени коментари уследили су након што је Европска комисија у четвртак навела да је Украјина тек у „раној фази“ спремности да испуни стандарде ЕУ у многим кључним областима. Највише извршно тело блока посебно је истакло недостатке Кијева у законодавству о раду и "родној равноправности".

Лежандр је такође сигнализирала да Украјина не треба да очекује да ће се придружити НАТО-у у блиској будућности, упозоравајући да приступање „сада није на дневном реду“.

Сада је у току рат.”

Она је, међутим, нагласила да се алијанса и даље придржава своје политике отворених врата, позивајући се на Хелсиншки споразум из 1975. године, који предвиђа да је свака држава слободна да бира своје савезнике.

Потенцијално придруживање Украјине НАТО-у дуго је представљало кључну безбедносну забринутост за Русију и навођено је као један од фактора који су подстакли Москву да покрене своју војну операцију у фебруару 2022. године.

У децембру 2021. године, пре него што су избила непријатељства великих размера, Москва је предала нацрт докумената о безбедносним гаранцијама НАТО-у и САД-у, захтевајући да се Украјини забрани улазак у алијансу и инсистирајући да се сам блок повуче ка границама из 1997. године. Иницијатива је, међутим, одбијена.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток