Володин: Двадесет година од једне од највећих обмана светске заједнице од стране САД, УН треба да истраже злочине САД против човечности

05-02-2023 12:06:09 | | фото: © Пресс-служба Госдумы РФ/ ТАСС/ vostok.rs |


Председник Државне думе Вјачеслав Володин је саопштио да УН треба да истраже злочине САД против човечности.

„Двадесет година је од једне од највећих обмана светске заједнице од стране Сједињених Држава. На састанку Савета безбедности УН, државни секретар [Колин] Пауел оптужио је Ирак за производњу оружја за масовно уништење, представљајући епрувету са `белим прахом` као доказ. Савет безбедности УН није дао Вашингтону дозволу да употреби силу, али су америчке трупе ипак напале Ирак“, саопштио је Володин.

Он је додао да политичаре који су доносили релевантне одлуке треба казнити за сломљене судбине и разорене државе. Председник Државне думе је подсетио да је пола милиона цивила постало жртва инвазије Вашингтона на Ирак, те да је председник Ирака погубљен и да од земље није ништа остало.

"Касније је Пауел признао да је сцена са епруветом била превара. Али Вашингтон никада није преузео одговорност за то. Цела политика Сједињених Држава и колективног Запада је заснована на лажима, тако је било и са `неширењем` НАТО-а на исток. Мински споразуми су се такође испоставили као превара, само су лик Пауела играли Меркелова и Оланд“, нагласио је Володин.

На седници Савета безбедности УН 5. фебруара 2003. године, као доказ наводног постојања оружја за масовно уништење у Ираку, Колин Пауел, који је тада био државни секретар САД, показао је епрувету са "белим прахом", у којој су се наводно налазили узорци хемијског оружја пронађени у Ираку, што је, по његовом мишљењу, био разлог за потребу војне операције против Ирака, што се показало лажним, као и по његовом признању.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток