Словенија: По глави становника ми смо један од највећих донатора Украјине

09-02-2023 11:20:42 | | фото: © Министарство одбране Украјине/ vostok.rs |


Словеначке власти су одмах дале значајан допринос хуманитарној и војној помоћи Украјини, а сада су на реду главне земље чланице ЕУ, рекао је словеначки премијер Роберт Голоб.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ рекао је раније да ће исход састанка лидера ЕУ и Владимира Зеленског у Бриселу у четвртак бити договор о већој подршци Кијеву, укључујући оружје и финансијску помоћ.

"По глави становника, Словенија је један од највећих донатора Украјине. Сада је задатак главних држава чланица да дају свој допринос. Словенија је дала свој допринос брзо и без дугих разговора", рекао је словеначки премијер новинарима пред почетак ЕУ самита као одговор на питање о новој помоћи Кијеву.

Словеначки министар спољних послова Тања Фајон рекла је на Савету министара спољних послова ЕУ крајем јануара да је њена земља пристала да пружи хуманитарну и материјалну помоћ Украјини, напомињући да је у прошлости „пружала и војну помоћ“.

Словеначка влада је крајем септембра прошле године саопштила да се премијер Роберт Голоб договорио са немачким канцеларом Олафом Шолцом да пребаци 28 НАТО модернизованих тенкова М-55С (локална модификација совјетских Т-55) у Кијев у замену за 40 војних камиона и цистерни из Немачке. Крајем октобра на железничкој станици Цеље у централној Словенији медији су снимили воз са цистернама прекривеним церадама.
Словеначке власти су у јуну 2022. године предале Украјини и возом послале 35 борбених возила пешадије М-80 југословенске производње. Осим тога, медији су писали о преношењу серија пешадијског оружја, шлемова и панцира у у Кијев.

Раније су се словеначке власти и немачка влада договориле да Украјини испоруче неколико десетина тенкова М-84, југословенску модификацију Т-72, а ​​операција је требало да се одвија у оквиру кружне размене: Љубљана шаље тенкове у Кијев, а заузврат Берлин испоручује немачка борбена возила пешадије `Мардер` и оклопне транспортере за Словенију `Фучс". Словенци су такође изразили жељу да из Немачке добију тенкове "Леопард 2", оклопне транспортере "Бокер" и "Пума". Трансфер није пријављен.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток