Москва: Пратићемо планове САД за распоређивање ракета у Јапану

11-02-2023 10:20:29 | | фото: © РИА Новости / Алексей Майшев/ vostok.rs |


Москва ће пратити планове САД за распоређивање хиперсоничних пројектила у Јапану, што би могло да промени безбедносну ситуацију у региону, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.


Према њеним речима, информације о пројектилима захтевају додатну проверу, али недостатак званичних демантија америчких и јапанских власти до сада, колико је познато, „прилично елоквентно говори само за себе“.


„Намеравамо да пажљиво пратимо све припреме за практичну примену горе наведених планова, почетак њихове примене ће за нас значити квалитативну промену регионалне безбедносне ситуације, која ће имати и пројекцију на глобалну стратешку стабилност“, рекла је Захарова.


Према њеним речима, појава у азијско-пацифичком региону америчких копнених ракета средњег и кратког домета је критеријум који би створио основ за окончање једностраног мораторијума на распоређивање ове класе наоружања од стране Русије у регион.

Јапанска влада намерава да размотри постављање америчких ракета средњег домета на своју територију ако САД почну формалне преговоре о овом питању, пише лист "Санкеи", позивајући се на обавештене изворе. Лист је навео да је америчка страна навела хиперсоничне ракете "ЛРХВ" и крстареће ракете "Томахавк" као могуће кандидате за распоређивање.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток