ЕУ издаје упозорење Кини због Украјине

31-03-2023 12:55:02 | | Валерија Монђели / АФП/ vostok.rs |

„Пријатељство“ Пекинга са Москвом представља „ризик“ за блок, сматра Урсула фон Дер Лајен

У покушају да буде „храбрија“ према Кини, ЕУ планира да преиспита и „одложи“ своје везе, док сматра да је став Пекинга о текућем сукобу између Русије и Украјине кључни део њихових будућих односа, председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је у четвртак.

„Како Кина настави да комуницира са Путиновим ратом биће одлучујући фактор за будуће односе између ЕУ и Кине“, рекла је она.
То је био први пут да је шеф ЕУ одржао потпун говор о односима блока са Пекингом. Она је навела да ЕУ треба да буде „храбрија“ у својим односима са Кином, која је постала „репресивнија код куће, а асертивнија у иностранству“.

Европска унија треба да „тестира стрес“ и „де-ризикује“ своје односе са Пекингом, како политички тако и економски, почевши од добијања „јасне слике о томе који су ризици“, рекла је фон Дер Лајен. Она је, међутим, саветовала да се уопште не „одваја“ од Кине, рекавши да то „није изводљиво – нити је у интересу Европе“.

Она је даље истакла да су везе између Си Ђинпинга и Владимира Путина, кинеског и руског лидера, посебно забрињавајуће. Двојица председника су се састала у Москви прошле недеље и снимљени су како се топло опраштају на крају њиховог дводневног сусрета, а кинески лидер је изјавио да они покрећу геополитичке промене широм света.
„Највише речите“, рекла је фон дер Лајен, „биле су опроштајне речи председника Сија Путину на степеницама испред Кремља када је рекао: „Управо сада постоје промене, какве нисмо видели 100 година. И ми смо ти који заједно покрећемо ове промене.

„Јасни циљ Комунистичке партије Кине је системска промена међународног поретка са Кином у центру“, рекла је фон дер Лајен. „Видели смо представу пријатељства у Москви која говори хиљаду речи о овој новој визији међународног поретка.
Прво, Фон дер Лајен је наговестила да би ЕУ могла да одустане од потраге за великим трговинским споразумом са Кином, који је договорен 2020. године, али је заустављен од стране Европског парламента након што су неке од њених чланица биле подвргнуте санкцијама Пекинга.
Следеће недеље преседница Европске комисије путује у Кину са француским председником Емануелом Макроном.