РТ: Главни амерички генерал скептичан према изгледима Украјине

01-04-2023 07:20:14 | | AP/ vostok.rs |

Председник Здруженог генералштаба Марк Милеј каже да ће постизање војног циља Кијева бити \"веома тешко\"
Наведени циљ Украјине о протеривању свих руских „завојевача“ вероватно неће бити постигнут ове године, рекао је у интервјуу у петак генерал Марк Милеј, председник Здруженог генералштаба САД. Његови коментари су уследили када је Кијев најавио велику пролећну офанзиву и пожалио се да нема сво оружје потребно за њу.

Председник Владимир Зеленски рекао је да је циљ Украјине „да избаци сваког Руса из Украјине коју је окупирала Русија“, рекао је Миллеи за Дефенсе Оне. „А то је значајан војни задатак. Веома, веома тежак војни задатак.”

„Не кажем да се то не може урадити“, додао је Милеј. „Мислим да то неће бити урађено у блиској будућности за ову годину.“

Он је своје речи квалификовао додајући да Украјинци „свакако имају право на то“ и да су „на моралном нивоу“. Милеј је такође инсистирао на томе да је Русија "пропала" и стратешки и тактички.

Ово није први пут да је Милеј изразио скептицизам у погледу украјинске војне победе. На конференцији за новинаре у новембру, он је рекао да вероватноћа да Кијев заузме Крим „у скорије време није велика“.

Раније ове недеље, украјински министар одбране Алексеј Резников рекао је да ће кијевске снаге користити новоиспоручене немачке тенкове Леопард за нападе у више праваца, почевши од априла или маја.

Сам Зеленски није био толико сигуран, рекавши да Кијев чека још испорука оружја и муниције са Запада, и назвао ситуацију на фронту „неповољним“.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба позвао је САД и њихове савезнике да наставе да шаљу Украјини оружје и новац, чак и ако офанзива не постигне 100 одсто својих циљева. У међувремену, његов заменик Андреј Мелник рекао је немачком листу Франкфуртер алгемајне цајтунг да напад још није сасвим спреман.

„Не желимо да започнемо контраофанзиву док се не припремимо“, рекао је он. „Сада имамо отприлике 50-60 западних тенкова, али Руси су могли да производе десет тенкова дневно. То значи да још дуго нећемо моћи да остваримо одлучујућу предност на бојном пољу.

Мелникове примедбе су дошле у контексту позива на више оружја, јер је тврдио да Запад не би требало да повуче „црвену линију“ у снабдевању Украјини борбеним авионима.

САД и њихови савезници послали су Кијеву оружје, муницију и опрему у вредности од преко 100 милијарди долара до краја 2022. године, према руском Министарству одбране. Милеј је рекао за Дефенс Оне да ће америчкој војној индустрији требати „вероватно неколико година“ да попуни своје залихе и испуни потребе Пентагона. То се „неће урадити магијом преко ноћи“ и биће „веома скупо“, додао је.