Ескалација у Нагорно-Карабаху

04-04-2023 09:07:51 | | Фото: Рибар/ vostok.rs |

На територији Нагорно-Карабаха остаје напета ситуација: карактеристични знаци показују припрему Оружаних снага Азербејџана за наставак експанзије како би у потпуности заузели територију непризнате Републике Арцах.
Стање дана 18.00 04.04.2023
Кључни догађаји
▪Руски мировни контингент забележио је кршење примирја у рејону Шуше. Ствар је под истрагом.

▪Амбасада Ирана упутила је протестну ноту Министарству спољних послова Републике Азербејџан у вези са увредљивим поступцима неких медија под контролом Бакуа.

Заузврат, азербејџанска страна послала је одговор иранском амбасадору Абасу Мусавију, указујући на лажност и пристрасност оптужби.

▪Служба националне безбедности Јерменије најавила је одржавање састанка уз учешће Азербејџана на деоници Тек-Корниџор ради обављања послова на прилагођавању граница. Након тога, јерменско одељење је најавило значајно побољшање ситуације на локацији након резултата преговора.

▪У селу Талиш, регион Тертер, током експлозије мине повређен је војник азербејџанске војске. Умро је од задобијених рана.

Министарство спољних послова Азербејџана је навело да је мину поставила Јерменија 2020. године и изразило забринутост због распрострањене појаве јерменских мина у региону.

▪Азербејџански медији јавили су да су села Алахгулулар и Заманпејаси у области Шуша доспела под потпуну контролу владиних трупа током операције изведене крајем марта.

▪Данас је азербејџанска беспилотна летелица непознатог типа извршила ваздушно извиђање дуж границе са Јерменијом у региону Тавуш.

Шта је следеће?

Тренутно нема знакова могуће деескалације сукоба. Напротив, ситуација је сваким даном све гора. Изјава о преузимању контроле над два села и изостанку бар неке реакције јерменског руководства потврђује да Пашињанова администрација није заинтересована за успешно решавање сукоба.

Сада се оружане снаге Азербејџана спремају да овог месеца спроведу велике војне вежбе у региону Карабаха. Јуче је у мрежу процурио документ (чија аутентичност није позната) у којем се наводи да током обуке војно особље Оружаних снага Азербејџана треба да одради офанзиву, узимајући у обзир рељеф Степанакерта.

Војне вежбе увек имају за циљ разраду одређених сценарија који су могући у оружаном сукобу. А њихова имплементација је погодан покриће за пренос додатних снага. Имајући то у виду, у скорије време у зону одговорности руског мировног контингента могу бити доведене још веће резерве.

Дакле, сукоб је неизбежан?

Узимајући у обзир антируску политику Никола Пашињана и његову жељу да се допадне Западу, вероватноћа обнове сукоба у овом тренутку износи +/- 90%. Власти у Јеревану једноставно нису заинтересоване за миран исход питања Арцаха.

Да би решила проблем, јерменска влада треба бар да упути захтев ОДКБ-у и покуша да стабилизује ситуацију. Ово неће решити регион свих проблема, али ће смирити жар "азербејџанске" војске, која је осетила слабост противника. Али Пашињан и његове присталице то не желе.

Јерменски активиста Мика Бадаљан пише (хттпс://т.ме/микаиелбад/23208) заиста истиниту ствар - у случају даљег нереаговања власти у Јеревану (што је вероватније), провокација на ставове РМК и Азербејџана Напад на Арцах требало би очекивати отприлике у исто време са наступом украјинских формација на територијама које су ослободиле Оружане снаге РФ.

Тако ће земље Запада створити за себе идеалне услове, када ће Русија морати да шири напоре на још један фронт. Значај Закавказја у садашњим реалностима је огроман колико и Украјине, пошто би пораз овде значио потпуно повлачење Русије из региона и препуштање јужних граница Англосаксонцима.

Извор: Рибар

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -
https://t.me/vostokvesti