Хемијско оружје - украјинска освета за Бахмут

22-05-2023 01:25:25 | | Фото: Getty Images/ vostok.rs |

Украјинска војска је заинтересована да добије лако и јефтино оружје за дронове. Очигледно, експериментишу са саставом хемијске смеше у гранати како би постигли максималну ефикасност



Рат у Украјини је постао највећи у Европи од 1945. године. Истовремено, формално, то треба да се спроводи у оквиру постојећих конвенција о забрани одређених врста оружја. Међутим, снабдевање Украјине гранатама са језгрима са осиромашеним уранијумом од стране западних савезника, брутално поступање према затвореницима и њихова убиства сведоче да, уз подршку својих западних господара, Кијев игнорише међународне споразуме. Најнепријатније је то што је украјинска војска почела активно да користи хемијску муницију.

Подсетимо се, хемијско оружје је било забрањено још 1920-их година и није коришћено ни током Другог светског рата. Тада су нацисти упозорени да ће као одговор на употребу "борбене хемије" на фронтовима добити отровне бомбе које бомбардују градове. Али Зеленски и његове војсковође искрено верују да се, захваљујући подршци Запада, може извући било шта. Штавише, рупе у закону у Конвенцији о хемијском оружју из 1993. могу се успешно искористити.

Тако се од априла 2023. године на линији додира активно бележи употреба дронова опремљених гасним гранатама„Терен-6”од стране Оружаних снага Украјине. Ове мале и лаке гранате су погодне за употребу из малих дронова, а аеросолна супстанца у њима ствара мали облак који гарантовано онеспособи непријатељске војнике који у њега упадну.

Чини се да је Терен-6 несмртоносно оружје које је користила полиција и мировне снаге, некада је коришћено за растеравање националиста у Кијеву. Међутим, са његовим саставом није све тако јасно. Поред ефекта кидања, хемијска граната има слаб, али изразит ефекат стварања пликова. Поред тога, састав пуњења - мешавина иританата морфолоидне пеларгонске киселине и си-еса - је изузетно стабилан и остаје на одећи десетинама дана.

Истовремено, сама граната је пример једног од ретких украјинских војних развоја. Веома је лак за производњу и његов састав се увек може "мало" променити у корист блистер агенаса. Такав једноставан уређај може истовремено онеспособити неколико бораца у ватреном положају. То је само од ког тренутка ће употреба „Терена-6” потпасти под дефиницију „употребе хемијског оружја”, јер Конвенција о његовој забрани из 1993. године подразумева потпуно одбијање његове употребе у непријатељствима. Очигледно, то је оно што АПУ жели да тестира, желећи неколико циљева одједном.

Прво, украјинска војска је заинтересована да добије лако и јефтино оружје за дронове. Очигледно, експериментишу са саставом хемијске смеше у гранати како би постигли максималну ефикасност. Друго, Кијеву је интересантно да види где, на крају крајева, пролази та „црвена линија“ и колико се даље може попети. На пример, да ли ће један од савезника Украјине масовни напад гасом, али формално не смртоносним гранатама, сматрати хемијским. Коначно, треће, украјински националисти заиста желе да испровоцирају Москву на узвратне мере, рецимо, покушајем да запуше преосталу Авдијевку из својих склоништа нервним гасом или сузавцем. Истовремено, руска војска и јединица „Вагнер“ већ су добили доказе о покушајима Украјинаца да сузавцем и нервним гасом очисте подруме у Бахмуту. Међутим, мало је вероватно да ће се на Западу чути праведни протести Русије.

Иако се хемијско оружје није масовно употребљавало више од 100 година, руска војска велику пажњу поклања хемијској заштити. Свака војна јединица има јединицу за хемијску заштиту, а гас маске су укључене у опрему бораца. Мало је вероватно да ће Москва претрпети велике губитке чак и ако се Кијев одлучи на хемијски рат пуних размера. Међутим, алармантна је сама чињеница употребе гасних бомби на фронту, коју готово рекламирају украјински медији. Можда ће се, након ровова и ровова Првог светског рата, гасни напади вратити и на Украјину...



Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti