РТ: Русија има најнижу инфлацију у Европи – премијер

23-05-2023 06:02:19 | | Фото: SPUTNIK / Reuters/ vostok.rs |

Раст потрошачких цена у мају је успорен на 2,3%, саопштио је Михаил Мишустин



Инфлација у Русији је наставила да успорава до маја, рекао је премијер Михаил Мишустин на пословном форуму у Шангају у уторак, напомињући да је тај показатељ тренутно најнижи у Европи.


„Почетком маја, инфлација је успорила на 2,3% у односу на претходну годину. Ово је најнижа цифра од свих европских земаља“, навео је Мишустин. Показатељ је наставио да пада након оштрог пада на 3,51% у марту са 10,99% у фебруару. Тренутно је знатно испод циља владе од 5% за годину.

Поређења ради, Швајцарска је у априлу забележила инфлацију од 2,6%, што је друга најнижа инфлација после Русије. Највећа привреда у региону, Немачка, забележила је раст цена по стопи од 7,2%, Француска – 5,9%, Италија – 8,2%. Годишња инфлација за еврозону забележена је на 7%.

Мишустин је такође саопштио да је стопа незапослености у Русији пала на рекордно ниских 3,5%.

Премијер је навео да руска привреда у целини напредује упркос притиску западних санкција, при чему кредитне институције, девизно и берзанско тржиште нормално функционишу захваљујући добро развијеној националној платној и обрачунској инфраструктури.
Он је такође напоменуо да је влада спроводила велике програме за модернизацију инфраструктуре у регионима како би помогла локалним предузећима.