Датум Путинове посете Кини тек треба да будe договорен - портпарол

24-05-2023 08:25:19 | | Фото: Mikhail Tereshchenko/TASS/ vostok.rs |

Кинески председник Си Ђинпинг раније је позвао руског председника да посети Кину



Временски оквир посете руског председника Владимира Путина Кини тренутно усаглашавају стране, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков за ТАСС.


„Позив постоји, његов временски оквир и други детаљи биће накнадно договорени“, рекао је портпарол Кремља.

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је раније да је позвао председника Путина да посети Кину касније током године у време које му одговара, јер ће ове године Кина бити домаћин трећег међународног форума за међународну сарадњу Појас и пут (БРФИЦ). Шеф руске државе присуствовао је прва два догађаја БРФИЦ-а.

Први форум Појас и пут, који је одржан у Пекингу у мају 2017. године, окупио је највише званичнике Кине, Русије и 28 евроазијских, афричких и латиноамеричких земаља. Други форум одржан је у кинеској престоници у априлу 2019.

Иницијатива Појас и пут, концепт који је представио Си Ђинпинг 2013. године, има за циљ интензивирање међународне трговине и инвестиционих пројеката који укључују велики број нација и уз коришћење кинеског и страног капитала. Чак 152 земље и преко 30 међународниһ организација већ су се придружиле иницијативи.

Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев рекао је у понедељак да Москва високо цени позив који је Пекинг упутио руском председнику Владимиру Путину да се обрати Форуму Појас и пут као почасни гост догађаја.