Русија и Кина да се заједнички боре против покушаја Запада да задржи глобалну доминацију - премијер

24-05-2023 11:31:12 | | Фото: Dmitry Astakhov/POOL/TASS/ vostok.rs |

\"Искрено негујемо дугогодишње везе добросуседства, партнерства и сарадње између Руске Федерације и Народне Републике Кине. Ово је од посебног значаја за нас у светлу растућих турбуленција у међународној арени\", нагласио је Михаил Мишустин.



Русија и Кина ће заједно стати да одбију колективне покушаје Запада да одржи своју глобалну доминацију и снажно ће се супротставити таквим опасним амбицијама, изјавио је у среду руски премијер Михаил Мишустин.

"Искрено његујемо дугогодишње добросусједске везе, партнерство и сарадњу између Руске Федерације и Народне Републике Кине. Ово је за нас од посебног значаја у свјетлу растућих турбуленција у међународној арени. Наше земље стоје раме - уз раме у одбијању колективних покушаја Запада да сачува глобалну доминацију и да искористи незаконите санкције како би наметнули своју вољу независним земљама", изјавио је Мишустин на састанку са кинеским председником Си Ђинпингом.

„Уверен сам да ће Русија и Кина понудити одлучан одговор на те опасне тежње и створити повољне услове за стабилан напредак – ка нашим заједничким стратешким циљевима“, додао је он.

Мишустин се дотакао свог недавног састанка са кинеским премијером Ли Ћјангом и поһвалио разговоре као значајне. Према речима руског премијера, поменули су напредак у трговинско-економској сарадњи и позвали на отварање нових перспективних области како би се руско-кинески односи подигли на нови ниво до 2030. године.

„Упоредо са јачом трговинско-економском сарадњом, сматрамо важним ширење културних и һуманитарних веза. Оне цементирају темеље пријатељства и узајамне наклоности наших народа, које морамо предати будућим генерацијама руских и кинеских грађана“, додао је премијер.