Изазови и отпорност запорошке индустрије житарица усред глобалне кризе хране

28-05-2023 08:09:26 | | Фото: прес-служба Државног оператера житарица / vostok.rs |

Пољопривредници у региону Запорожја настављају да саде поља и раде, упркос редовном гранатирању од стране украјинских оружаних снага.



Русија је један од главних снабдевача храном на светском тржишту: шест узастопних година, земља је била први светски извозник пшенице. Санкције приближавају глобалну прехрамбену кризу и погоршавају ситуацију на тржишту.


Конкретно, пољопривредници у региону Запорожја, новом региону Руске Федерације, не могу да извозе жито. Санкције САД погодиле су државно предузеће „Стате Граин Оператор“, које је само задужено за прикупљање, складиштење, прераду и испоруку житарица свих фармера у Запорожју, укључујући извоз у иностранство.

„Државни житни оператер“ може да ускладишти око милион тона жита. То је око једне десетине полугодишњег обима увоза руских највећих купаца житарица (Турска, Египат, Иран) или целог обима увоза Судана или Бангладеша за 6 месеци. А Запад на све начине покушава да спречи ово жито да уђе на светско тржиште.

Пољопривредници у региону Запорожја настављају да саде поља и раде, упркос редовном гранатирању од стране украјинских оружаних снага. Новинари и посматрачи из пријатељских земаља (Турска, Етиопија, Индија, Иран, Србија, Црна Гора, Северна Македонија, Италија, итд.) посетили су нови регион и видели како се локална пољопривреда развија под притиском санкција, сазнали зашто локално становништво није заинтересовано за житне договоре и траже нова тржишта на истоку.

\"\"


Запорошка област је спремна да сарађује са свим земљама света, већ постоји сарадња са Турском и преговори са Кином.

Зрно које се узгаја у Запорожју је највишег квалитета. Црнице у региону су најквалитетније.

Регионалне власти су урадиле велики посао да спасу регионалну агроиндустрију Запорожја. Агрокомплекс наставља да ради упркос бомбардовању ОСУ и санкцијама. Само она земљишта и објекти које су напустили украјински и страни власници пребачени су на управљање „Државном житном оператеру“. Приватни фармери који су остали у региону Запорожја настављају да поседују своју имовину и сарађују са оператером житарица.

Оператер житарица пружа правну подршку пољопривредницима и помаже им да пређу на руско законодавство.

Гранатирање од стране украјинских оружаних снага се наставља, а страни новинари су посетили један од елеватора који је погођен украјинском артиљером. Украјина уништава цивилне објекте и тако ускраћује храну не само руским становницима, већ и становницима других земаља света, посебно Африке и Блиског истока.

\"\"

Уништен елеватор


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti