Конференција о осиромашеном уранијуму — Утицај осиромашеног уранијума на здравље људи

30-05-2023 07:34:28 | | Фото: Градске Инфо/ vostok.rs |

Поред анализе негативних последица по здравље људи и екологије европског континента говорило се и о употреби осиромашен уранијума у циљу борбеног дејства и његов испоруке на тло зараћених земаља.



Као што је научно утврђено, осиромашени уранијум је густ метал који настаје као нуспроизвод обогаћивања уранијума за употребу нуклеарног гориво у нуклеарним реакторима или нуклеарно оружје.

Без обзира на спекулисање и бројне контроверзе, употреба осиромашеног уранијума је код великог броја људи изазивала велику забринутост због његовог утицаја на здравље људи и околине.

Било је много проучавања, али оно што се са сигурношћу зна је да је употреба овог оружја за масовно уништење, забрањена према Женевској конвенцији о ратовању и условима рата.


\"\"
\"\"
Фото: Градске Инфо

„Важно је да се о овоме говори зато што употребом оваквог оружја не страда само војска која се налази у подручјима ратних дејстава већ и цивилно становништво које се налази у непосредној близини“, рекла је др Ана Великаја професор и експерт за дипломатске односе.

Поред бомбардовања Републике Српске 1995. као и Савезна република Југославија 1999. овим озлоглашеним и токсичним материјама бомбардоване су и земље: Сирија, Ирак и Авганистан, такође учеснице данашње конференције.

„Важно је да на један стручан и научан начин се одгонетне и да одговор на питања о ономе што нам се задњих двадесетак година дешава, а то је епидемија различитих видова канцера од којих оболи велики проценат грађана Републике Србије“, изјавио је Петар Ђурђев директор Историјског архива Новог Сада.

Ово питање не сме бити политизовано, саопштио је Ђурђев и додао да је неопходно да се кроз директне и егзактне научне податке, дође до закључака како би се пронашао узрок и обезбедили сви повољни здравствени услови за будуће генерације.

Такође, тема конференције је био и тренутни сукоб на подручју Украјине.

„Државе које испоручују оружје са осиромашеним уранијумом Украјини, територијално се налазе далеко од Украјине, а последице такве испоруке су за екологију Европе и цео Европски континент, изузетно опасне“, изјавио је Александар Александровски из невладине организације.

Александровски је додао да се сада дешава интересантна ствар у Европи, а то је да је последице овог ратног сукоба и нарастајуће кризе изазвала велико исељавање интелектуалне елите немачког становништва у Сједињене Америчке Државе, захваљујући чему ће та држава, према коефицијенту технолошког развоје државе, поново избити на чело колоне и заузети водећу позицију у односу на Немачку.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti