Русија бесплатно шаље ђубрива Нигерији — Лавров

31-05-2023 12:43:11 | | © Russian foreign Ministry press service / TASS/ vostok.rs |

Руски председник Владимир Путин је прошлог септембра најавио да смо спремни да бесплатно испоручимо афричким земљама 300.000 тона наших ђубрива, које је сада илегално заплењено у лукама ЕУ. Потпуно у складу са колонијалном праксом и навикама, руководство ЕУ је блокирало ову иницијативу, подсетио је руски високи дипломата

Москва намерава да у блиској будућности бесплатно испоручи пошиљку руског ђубрива Нигерији, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у уторак на конференцији за новинаре после посете Бурундију.


„Прошлог септембра, председник [Владимир] Путин је најавио да смо спремни да бесплатно испоручимо афричким земљама 300.000 тона нашег ђубрива, које је сада илегално заплењено у лукама ЕУ. Потпуно у складу са колонијалном праксом и навикама, руководство ЕУ је блокирало ову иницијативу. Требало нам је 6 месеци да стигне бар прва пошиљка од 20.000 тона у Малави, а недавно је још једна пошиљка сличне количине ђубрива испоручена у Кенију. Иста пошиљка би ускоро требало да стигне и у Нигерију“, изјавио је он.

Све ово долази по цену огромних напора Светског програма за храну и генералног секретара УН Антонија Гутереша да „превазиђу отворено русофобичну позицију чланица ЕУ које се противе било каквим иницијативама које ће на овај или онај начин помоћи земљама у развоју, ако је такву помоћ обезбедила руска страна“.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: ТАСС