РТ: Русија чини 20 одсто светског извоза пшенице – министар

03-06-2023 01:21:29 | | Фото: Getty Images / da-kuk/ vostok.rs |

Држава је успела да задржи статус извозника упркос санкцијама, каже министар пољопривреде



Русија је преоријентисала свој пољопривредни извоз на земље које нису подржале санкције Запада против Москве, а 87 одсто сада иде тим земљама, изјавио је министар пољопривреде.


„Пошиљке руских пољопривредних производа у Кину, Турску, Египат, Бангладеш, Алжир и Пакистан су значајно порасле“, изјавио је Дмитриј Патрушев у петак, говорећи на министарском панелу.

Патрушев је истакао да руски произвођачи стабилно граде везе са поузданим и одговорним страним партнерима.

Русија је задржала статус нето извозника пољопривредних производа и 2022. године, пошто је инострана продаја у монетарном смислу износила 41,6 милијарди долара, док је увоз износио 35,7 милијарди долара, изјавио је министар, који је напоменуо и да је свака пета извозна партија пшенице у свету тренутно се извози из Русије.

Он је изјавио да је Русија 2022. године испоручила више од два милиона тона рибе и више од 730.000 тона сточарских производа на међународна тржишта и да извоз производа са високом додатом вредношћу стално расте.
Прошлог месеца, Патрушев је изјавио да ће руски извоз житарица бити између 50 милиона и 55 милиона тона у сезони 2023-2024.

Говорећи на телевизијском састанку владе, он је приметио да је род пшенице у земљи 2023. године износио 78 милиона тона, и да је 93% озимих житарица преживело хладно време у добром стању.