Град Новаја Каховка поплављен након рушења бране - градоначелник

06-06-2023 12:24:03 | | Поплављени центар Нове Каховке. © Градска управа/ vostok.rs |

Владимир Леонтјев је рекао да су у току напори да се евакуишу становници из око 300 зграда на обали реке.



Ниво воде у реци Дњепар порастао је за више од 10 метара у области Новаја Каховка у руској Херсонској области након што је украјински удар озбиљно оштетио локалну велику хидроелектрану, саопштиле су локалне власти у уторак.


Обраћајући се новинарима, Владимир Леонтјев, начелник локалне администрације, изјавио је да би напад на брану хидроелектране Каховскаја могао да доведе до пораста нивоа воде за чак 12 метара, али да се предвиђа да ће се вратити у нормалу за три дана. „Међутим, морамо да преживимо ова 72 сата“, изјавио је он.

Он је такође рекао да су локалне власти почеле да евакуишу становнике из насеља уз реку, укључујући градове Корсунска и Дњепрјани, као и суседне територије, при чему је напуштено око 300 зграда.

Андреј Алексеенко, председник управе Херсонске области, изјавио је да би могло да буде поплављено укупно 14 насеља са укупно 22.000 становника.

Према локалним званичницима, кључна инфраструктура је „уништена као резултат удара“ украјинских снага, што је Леонтјев описао као велики „терористички акт“. Локалне службе за хитне случајеве саопштиле су да се 14 од 28 распона бране већ срушило, а очекује се да ће их више следити.

Међутим, украјински званичници су негирали одговорност, а Михаил Подољак, главни саветник председника Владимира Зеленског, свалио је кривицу на Москву и оптужио је да је створила „највећу еколошку катастрофу у Европи последњих деценија“.