Руска ракета ваздух-земља „Вихр“ може да разбије сваки западни тенк пребачен у Украјину, каже експерт

07-06-2023 11:56:03 | | Фото: Sputnik/ vostok.rs |

Пројектил је тренутно део муниције јуришног хеликоптера Ка-52



Руска ракета ваздух-земља „Вихр“ са бојевом главом са тандем пуњењем способна је да уништи сваки западни тенк који је испоручен кијевском режиму, изјавио је у среду за ТАСС експерт за оклоп, кандидат војних наука, пуковник у пензији Сергеј Суворов.


„Она [ракета Вихр] може, у принципу, да уништи све тенкове које западне земље сада испоручују Украјини. Ово је суперсонична ракета са бојевом главом са тандемом, која је веома моћна, као и сваки Корнет, Фагот и Конкурс-М. [Руски противтенковски ракетни системи]. Ракета 9М113М која се користи у овим системима такође има бојеву главу са тандемским пуњењем и добро се носи са својом мисијом“, рекао је експерт.

Тандем пуњења бојеве главе пројектила је дизајнирана да неутралише реактивни оклоп, ако је присутан, објаснио је он. „Претходно пуњење покреће реакцију реактивног оклопа, а затим главно пуњење погађа основну заштиту мете“, прецизирао је Суворов.

„Пријављено је да ће бити испоручена мала количина тенкова Леопард 2А6, док ће остатак бити око 200 оклопних возила Леопард 1 чија је заштита још слабија у односу на совјетски тенк Т-55, отприлике на нивоу Т-34, “, рекао је стручњак.

Министарство одбране Русије известило је 6. јуна да су руске трупе уништиле 28 украјинских тенкова у јужној области Доњецка, укључујући осам тенкова немачке производње Леопард. Министарство је затим поставило видео снимак на коме се види како руске трупе уништавају украјински оклоп, укључујући немачке тенкове Леопард. Према проценама стручњака, видео снимци показују да је ракетни систем Викр коришћен за осакаћивање непријатељског оклопа.

Руска државна технолошка корпорација Ростек изјавила је за ТАСС у фебруару да немачки тенкови Леопард 2 „имају добру заштиту, али да могу бити ефикасно уништени лансерима противтенковских ракета Корнет, ракетама Викр и Атака и гранатама од 125 мм Манго.