Поводом светског дана заштите животне средине

07-06-2023 04:12:39 | | Фото: НИС/ vostok.rs |

НИС и његови волонтери у акцији чишћења Фрушке горе

Компанија НИС и чланови њеног Клуба волонтера са задовољством су се и ове године одазвали позиву да учествују у акцији чишћења и уређења Националног парка „Фрушка гора“ која је поводом 5. јуна, Светског дана заштите животне средине, одржана под називом „Радни дан за природу“.

Акција је организована у сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту природе, Покрајинским секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине и домаћином акције Националним парком „Фрушка гора“. Циљ ове заједничке активности је да се удруженим снагама допринесе уређењу и уклањању отпада са локација унутар Националног парка, као и да се у јавности истакне важност очувања и заштите животне средине.

У акцији је учествовало готово 200 волонтера, којима су се придружили Игор Мировић, председник Покрајинске владе са својим волонтерским тимом и Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а са волонтерима компаније.

Председник Покрајинске владе, Игор Мировић, навео је да је циљ ове и многих других конкретних акција уређење Фрушке горе.

„Ова акција је посебна јер више од 200 волонтера данас учествује у чишћењу Фрушке горе – волонтери из Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Националног парка „Фрушка гора“, Покрајинског завода за заштиту животне средине и спортске манифестације „Tour de Fruška“, рекао је Мировић и захвалио компанији НИС-у, са којом је Покрајинска влада до сада реализовала бројне акције које су допринеле повећању свести о значају животне средине.

Генерални директор НИС-а, Кирил Тјурдењев, захвалио је свима који учествују у овој акцији.

„Данас смо се окупили на једном од најлепших места у Србији, на које се радо вратимо и увек са племенитим циљем. Желимо да Национални парк „Фрушка гора“ сачувамо за будуће генерације, како би и они уживали у његовим лепотама. За то су нам потребни одговорност и заједништво. НИС и његови запослени ће и ове године пружити пуни допринос очувању овог природног богатства. Заједничким снагама можемо много, а заштита природе и наше планете остаје наш приоритет “, изјавио је Тјурдењев.

Живко Цветковић, директор Националног парка „Фрушка гора“, рекао је да је суштина данашње акције да покушамо својим личним примером, сви заједно, да мењамо свест грађана.

„Циљ нам је да укажемо да треба да се боримо да очувамо ову нашу лепотицу, плућа Војводине, и да не дозволимо даље урушавање него да идемо у позитивном смеру, да заштитимо природу, да је улепшамо и да генерацијама које дођу после нас оставимо, у најмању руку, природу какву смо ми затекли од наших претходника“, изјавио је Цветковић.

Заштита животне средине један је од приоритета компаније НИС. Од 2009. године компанија је у еколошке пројекте и пројекте којима се индиректно остварује позитиван утицај на заштиту животне средине уложила више од 900 милиона евра. О животној средини НИС брине и кроз еколошке акције компаније, као и акције Клуба волонтера НИС-а. Велики број волонтера НИС-а учествовао је и претходних година у уређивању Фрушке горе, али и у уређивању различитих зелених површина и излетишта, приобаља Тамиша у Панчеву и Саве на Ади Циганлији, уређењу Ботаничке баште у Београду, као и у бројним другим еколошким и едукативним акцијама. О својим напорима да допринесе заштити животне средине НИС редовно обавештава јавност и кроз верификоване извештаје о одрживом развоју које редовно објављује од 2010. године. На корпоративном сајту НИС је недавно објавио и Извештај о одрживом развоју за 2022. годину током које је компанија наставила да пружа снажан допринос основним принципима одрживог развоја: економском напретку, развоју људских ресурса, заштити животне средине и подршци заједници.