РТ: Афричка земља спремна да производи руске теренце

07-06-2023 06:40:54 | | © Frederic J. BROWN / AFP/ vostok.rs |

Произвођач аутомобила УАЗ жели да се прошири на Гану због санкција Запада

Компаније у Гани заинтересоване су за склапање руских возила УАЗ, објавиле су РИА Новости, позивајући се на председника Савета за развој пословања Гане и Русије Лоренса Авуку-Боатенга.


Планирани су преговори у Москви у наредна два месеца између компанија из те западноафричке земље и руског произвођача УАЗ-аСоллерс, изјавио је Авуку-Боатенг медијима. Ако се стране договоре, руска теренска возила ће се склапати у Гани, додао је он.

Соллерсје руска фирма која држи контролни пакет акција у Уљановској фабрици аутомобила (УАЗ) и власник је бренда УАЗ. Овај произвођач аутомобила производи низ Патриот теренских возила, пикапа, лаких комерцијалних возила и комбија. УАЗ је основан 1941. године и најпознатији је по помоћном возилу УАЗ-469, које је широко коришћено као војно возило широм света. Фабрика је део аутомобилске групеСоллерсод 2000. године. УАЗ Патриот је био други најпродаванији аутомобил у Русији у 2022. са тржишним уделом од 16,8%, према компанији. Теренац је такође био доступан у САД под брендомBremach.

Пре него што су западне земље покренуле кампању санкција Русији због њене војне операције у Украјини,Соллерсје склапао аутомобиле за произвођаче као што су Форд и Мазда. Оба произвођача су прошле године обуставила своја заједничка улагања са руском компанијом.

Министарство спољних послова Русије саопштило је раније да су највећи руски произвођачи аутомобила, укључујући УАЗ и Камаз, заинтересовани за улазак на тржиште Гане.

Гана настоји да постане регионално средиште за склапање аутомобила у западној Африци. Влада ове земље промовише стране инвестиције кроз своју политику развоја аутомобила, уведену 2019. Она такође нуди пореске олакшице до 10 година произвођачима аутомобила који оснивају локалне производне погоне. Лидери у индустрији као што су Фолксваген, Пежо, Тојота и Нисан већ склапају возила у Гани, а фабрика за монтажу Киа пуштена је у рад прошлог месеца.

Централноафричка Република је такође изразила интересовање за склапање аутомобила из асортимана УАЗ Патриот у мају ове године.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT