Министарство енергетике Русије очекује да ће убрзати реализацију пројекта турског чворишта гаса

08-06-2023 10:33:53 | | Фото: Alexander Astafyev/POOL/TASS/ vostok.rs |

„Рокови за постављање чворишта гаса у Турској још нису одређени, али радови су у току“, рекао је Николај Шулгинов.



Руско министарство енергетике верује да постоје сви услови да предлог за изградњу гасног чворишта у Турској напредује, изјавио је у среду руски министар енергетике Николај Шулгинов.


„Рокови још нису одређени, али је посао у току. Верујем да су сада створени сви услови да се у сарадњи са нашим партнерима убрза решавање овог питања. “, навео је министар.

Извор у Анкари је раније изјавио за ТАСС да правна основа за пуноправни рад гасног чворишта у Турској још није спремна и да ће за његово стварање требати више времена. "Правни основ за рад гасног чворишта још увек није спреман. Ово је веома свеобухватна и замршена ствар, чије ће решавање захтевати доста времена. Посебно је потребна база да добављачи и купци уђу у трансакције. „Ово се не односи само на Русију, већ и на све партнере Турске уопште, који јој снабдевају гас гасоводима или врше испоруку течног природног гаса на лицу места“, изјавио је извор.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је раније у понедељак поновио намеру да се имплементира пројекат гасног чворишта у Турској.

У октобру 2022, руски председник Владимир Путин изнео је идеју о стварању гасног чворишта у Турској, где би изгубљени обим транзита гасоводом Северни ток могао да се преусмери. Турска је показала позитиван став према овој иницијативи и покренула процедуру законодавних измена како би се обезбедила правна основа за рад чворишта. Планирано је да се центар за трговину гасом створи у Тракији, на северозападу Турске.