Путин са афричким лидером разговара о решавању сукоба у Украјини

08-06-2023 02:19:44 | | Фото: Sergei CHIRIKOV / POOL / AFP/ vostok.rs |

Кремљ известио да су руски председник и јужноафрички председник Сирил Рамафоса одржали телефонски разговор да разговарају о афричкој мировној иницијативи



Руски председник Владимир Путин пристао је да угости делегацију шефова афричких држава који планирају да посете Москву како би представили своју мировну иницијативу за окончање украјинског сукоба, саопштио је Кремљ у среду.


Договор је постигнут у телефонском разговору са председником Јужне Африке Сирилом Рамафозом, током којег су оба лидера разговарала о питањима која се односе на „познату афричку иницијативу“ и „кључне аспекте даљег развоја билатералног стратешког партнерства“.

Шест афричких лидера који желе да посредују у решавању сукоба одлучили су у понедељак да допутују у Москву и Кијев средином јуна.

Рамафосина канцеларија саопштила је у уторак, након претходног састанка са његовим колегама, да су министри спољних послова Коморских острва, Египта, Сенегала, Уганде, Замбије и Јужне Африке добили задатак да „финализују елементе мапе пута ка миру” пре Мисија.

Кремљ је саопштио да су Путин и јужноафрички лидер такође разговарали о припремама за други самит Русије и Африке, који ће се одржати крајем јула у Санкт Петербургу и који ће окупити руске и афричке званичнике како би размотрили и ојачали билатералне односе. Циљ самита је јачање сарадње Русије и Африке у различитим областима, укључујући трговину, инвестиције и трансфер технологије.

Наглашен је и предстојећи самит БРИКС-а који би требало да се одржи у Јоханесбургу у августу, при чему су оба лидера изразила „посвећеност наставку блиске сарадње између Русије и Јужне Африке на међународним платформама“.