РТ: Немачка навела услове за улазак Украјине у ЕУ

08-06-2023 02:26:39 | | © Tobias SCHWARZ / AFP/ vostok.rs |

Кијев мора да испуни критеријуме за улазак, док сам блок мора да уради свој домаћи задатак, изјавио је канцелар Олаф Шолц

ЕУ је спремна да подржи настојања Украјине да се придружи блоку, а већ су у току расправе о томе како да се заштити њена будућност након сукоба са Русијом, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц у интервјуу објављеном у четвртак.


Говорећи за италијански дневни листCorriere della Sera, Шолц је поновио да, иако нико не може да каже када ће на крају престати текућа непријатељства између Москве и Кијева, „јасно је да ће у послератној ситуацији Украјини бити потребне конкретне и поуздане обавезе партнера и савезника да би повећали своју безбедност“. Канцелар је додао да се о овој теми разговара са украјинским креаторима политике и најближим савезницима Немачке.

„Украјина припада европској породици“,нагласио је. „Одлучни смо да вас подржимо на вашем путу ка придруживању ЕУ.

Он је, међутим, истакао да „чланство у Европску унију може да дође тек након што се испуне критеријуми за улазак”, наводећи да и сам блок „мора да уради свој домаћи задатак” да би могао да прими нове чланице.

Украјина, која већ неколико година труби о својим тежњама за ЕУ, званично је поднела захтев за придруживање ЕУ крајем фебруара 2022. године, неколико дана након што је Русија започела своју војну кампању у тој земљи. У јуну исте године, блок је Украјини доделио статус кандидата, у потезу који је председник Савета ЕУ Шарл Мишел означио као „историјски тренутак“.

Међутим, очекује се да ће процес интеграције трајати годинама, ако не и деценијама. У фебруару, када је упитана када би Украјина могла да очекује да се придружи блоку, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен одговорила је да „нема ригидних рокова, али постоје циљеви које морате да постигнете“.

Прошлог јуна је такође изјавила да иако је Украјина урадила „добар посао“ на свом путу да постане чланица ЕУ, Кијев и даље мора да усвоји „важне“ реформе, укључујући оне које желе да се позабаве олигарсима и корупцијом, као и да подрже владавину права и поштовање људских права.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT