Бајденова репутација зависи од контраофанзиве Кијева – Политико

09-06-2023 11:16:46 | | Фото: AFP / Kevin Dietsch/ vostok.rs |

Бела кућа са зебњом прати тренутну рунду борби у Украјини, изјавили су амерички званичници



Будућа војна подршка Вашингтона Украјини и репутација председника Џоа Бајдена у великој мери зависе од исхода кијевске контраофанзиве против руских снага, рекли су за Политико високи амерички званичници.


Бела кућа „са зебњом посматра“ покушаје Кијева да поврати територије које је изгубио од Русије, известио је у четвртак амерички гласник.

Ако контраофанзива успе, Украјина би могла да рачуна на додатну војну и економску помоћ САД и њених савезника, али ако не успе, подршка Запада би могла да престане, а Кијев ће се суочити са позивима да се пронађе брзо дипломатско решење за сукоб, рекао је извештај.

Пет америчких званичника, који су разговарали за Политико под условом да остану анонимни, признали су да нису сигурни да ли ће посланици гласати за већу помоћ влади председника Владимира Зеленског када се средства одобрена прошле године потроше. Републиканци у Представничком дому могу да искористе било какве неуспехе Оружаних снага Украјине (ОСУ) да поремете напоре демократа да појачају војну помоћ, истакли су они.

Према писању листа, Вашингтон је све више незадовољан украјинским нападима унутар Русије, попут покушаја удара дроном на Кремљ почетком маја и убистава војног блогера Владлена Татарског и новинарке Дарје Дугине. Ти потези Кијева довели су до „неколико приватних, строгих опомена у дипломатским позадинским каналима“, додаје се.

Политичка неизвесност у САД и дешавања на терену у Украјини спадају у „све веће бриге које би могле да укаљају Бајденов тријумфални повратак на светску сцену“ на самиту НАТО-а у Вилњусу у јулу, нагласили су званичници.

Окупљање у литванској престоници биће „кључни тренутак“ за америчког лидера, који ће се суочити са питањима о америчким безбедносним гаранцијама за Кијев, испорукама борбених авиона Ф-16 Украјини и њеном потенцијалном чланству у НАТО-у, истакао је Политико. .

Током састанка са британским премијером Ришијем Сунаком у четвртак, Бајден је изразио уверење да ће администрација „имати финансијска средства неопходна да подржи Украјину колико год буде потребно“ и да ће та подршка бити „стварна“.

Раније тог дана, високи амерички званичници рекли су за Си-Ен-Ен да су ОСУ претрпеле „значајне” жртве у својим неуспелим покушајима да покрену контраофанзиву против руских снага током прошле недеље. Кијевске трупе су наишле на „већи отпор од очекиваног“ када су покушавале да пробију руске линије, рекли су они.
Према речима руског министра одбране Сергеја Шојгуа, Украјина је од недеље изгубила око 5.000 војника и 100 тенкова у борбама.