Путин је дао временски оквир за распоређивање нуклеарног наоружања у Белорусији

09-06-2023 02:36:55 | | Фото: Sputnik / Ramil Sitdikov/ vostok.rs |

Руски председник је изјавио да ће испорука оружја почети одмах након што буду припремљени објекти за његово складиштење



Распоређивање руског нуклеарног оружја у Белорусији почеће чим се заврше радови на адаптацији одговарајућих складишта, око прве недеље јула, изјавио је руски председник Владимир Путин током састанка са белоруским колегом у петак.


„Све иде по плану“, рекао је Путин председнику Александру Лукашенку и додао да ће 7-8. јула „припрема релевантних објеката бити завршена и одмах ћемо започети мере у вези са размештањем релевантних врста наоружања на вашем територија.”

Путин је раније изјавио да ће разговарати о хитним безбедносним питањима са Лукашенком „лицем у лице“ у петак током неформалног састанка у Сочију, чији ће део бити отворен за штампу.

Председник је напоменуо да је „генерално стање стабилно, чак бих рекао да је добро. Поуздано сарађујемо у овој сфери.”

Пре него што је завршио отворени део разговора, Путин је рекао Лукашенку да „увек има о чему да се разговара. И то је оно што ћемо урадити данас."

Крајем марта Путин је најавио да ће Русија поставити своје тактичко оружје у Белорусију као одговор на одлуку Велике Британије да Кијеву обезбеди муницију са осиромашеним уранијумом. Лукашенко је, у међувремену, више пута покретао питање претњи које његовој нацији представља нуклеарно оружје које САД распоређује у земљама ЕУ.

САД и ЕУ реаговале су са гневом на тај потез, назвавши га „неодговорном ескалацијом и претњом европској безбедности“ и упозориле су да ће применити санкције уколико Минск не одбије да прими руско тактичко оружје.