САД оклевају да траже дипломатска решења за украјински конфликт – руски амбасадор

10-06-2023 11:49:45 | | Фото: Sergei Bobylev/TASS/ vostok.rs |

Анатолиј Антонов је приметио да о томе сведочи помоћ коју је Вашингтон пружио Кијеву



Америчка администрација нема намеру да тражи дипломатско решење за сукоб у Украјини и наставља да шаље оружје кијевској влади, изјавио је у суботу руски амбасадор у Сједињеним Државама Анатолиј Антонов, коментаришући још један пакет америчке војне помоћи.


„Сједињене Државе настављају да пуне своје штићенике новим серијама смртоносног оружја. Издвајање тако импресивних финансијских средстава за ове сврхе доказује једно: Вашингтон не намерава да тражи начине за дипломатско решење сукоба“, руски дипломата наводи у саопштењу које је објавила прес служба амбасаде.

Даље је изјавио да званичници садашње администрације Вашингтона „нису учинили ништа да доведу режим Зеленског за преговарачки сто“.

„Напротив, САД методично гурају своје марионете да наставе да жртвују људске животе зарад дивљег циља – да нанесу ’стратешки пораз‘ Русији. Немогуће је да Вашингтон одустане од овог задатка. У питању је репутација руководства земље, које је изабрало пут рата, а не дипломатске исходе“, наставио је Антонов.

Према његовим речима, „локалним јастребовима не смета то што се милијарде долара пореских обвезника не троше у корист америчких грађана, већ се спаљују у ложишту рата“.

Штавише, новац нестаје у црној рупи корупције, шверца и кијевских преварантских шема. Сједињеним Државама постаје све теже да заташкају ове неприкладне појаве“, наставио је руски амбасадор.

„Враћање мира на многострадалну земљу Украјине очигледно није укључено у планове вашингтонских стратега. Њихов приоритет је лобирање за интересе војно-индустријског комплекса“, изјавио је он. „Сваког дана стижу извештаји из ратне зоне да су фрагменти америчких пројектила убили или осакатили људе. Муниција произведена у САД експлодира у стамбеним областима, претварајући мирне градове у рушевине које се диме.“

Министарство одбране САД објавило је у петак још један пакет војне помоћи Украјини у вредности од 2,1 милијарду америчких долара. Према Пентагону, системи противваздушне одбране и муниција биће купљени од произвођача или партнера и испоручени у Украјину. Пакет ће укључивати системе противваздушне одбране Hawk, артиљеријске гранате калибра 105 мм и 203 мм, беспилотне летелице Пума и ласерски вођене ракетне системе. Осим тога, америчка страна ће пружити подршку активностима обуке и одржавања.