Пашињан саопштио Путину о критичној ситуацији на коридору Лачин у Нагорно-Карабаху

10-06-2023 11:58:45 | | Фото: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/ v |

Раније је Азербејџан успоставио контролни пункт у коридору Лачин



Ситуација на коридору Лачин и у Нагорно-Карабаху је критична након што је Азербејџан поставио контролни пункт у коридору Лачин, саопштио је јерменски премијер Никол Пашињан председнику Русије Владимиру Путину на у Сочију.


„Мислим да ћемо сада разговарати о ситуацији у зони одговорности руских мировних снага у Нагорно-Карабаху. Нажалост, хуманитарна ситуација тамо је и даље напета, без гаса и струје већ неколико месеци. А ситуација у коридору Лачин остаје напета. Нагласићу да руски мировњаци испоручују храну Нагорно-Карабаху у ограниченим количинама. Генерално, тамо се наставља хуманитарна криза“, изјавио је он.

Раније је Азербејџан успоставио контролни пункт у коридору Лачин. Јерменско министарство спољних послова критиковало је тај потез као очигледно кршење трилатералног споразума који су постигли лидери Јерменије, Азербејџана и Русије Никол Пашињан, Илхам Алијев и Владимир Путин 2020. године, чиме је стављена тачка на непријатељства око Нагорно-Карабаха.

Према условима споразума, руски мировњаци су распоређени у коридору Лачин. Јерменски премијер је више пута изразио забринутост због затварања коридора и навео да ће Јерменија покренути ово питање у разговорима са Москвом.