Одлука холандског суда о колекцији скитског злата неће остати без одговора

10-06-2023 06:38:46 | | © Press Service of the Ministry of Foreign Affairs of the Ru |

Званична представница руског Министарства спољних послова, Марија Захарова, напоменула је да пресуда Врховног суда Холандије ствара још један опасан преседан који подрива поверење у музејску заједницу

Одлука Врховног суда Холандије да се колекција скитског злата из кримских музеја преда Украјини захтеваће адекватан одговор Русије, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.


Врховни суд Холандије саопштио је у петак да је потврдио пресуду Апелационог суда у Амстердаму којом се тражи да се колекција скитског злата пренесе у Украјину.

Ово нас није изненадило. Било која друга одлука се тешко могла очекивати, с обзиром на безусловну подршку Холандије било ком од захтева Украјине, чак и оним најбескрупулознијим. Наиме, пресуда је изречена три месеца пре званично очекиваног датума. Може се само нагађати о разлозима који стоје иза ове журбе“, изјавила је Захарова у петак.

„Пресуда Врховног суда Холандије поставља још један опасан преседан који подрива поверење у музејску заједницу и, свакако, неће остати без адекватног одговора са наше стране“, додала је дипломата.

„Скитско злато је део културног наслеђа Крима и никакве одлуке које доносе пристрасне судије не могу поништити ову неоспорну чињеницу. Историјска правда ће победити“, изјавила је портпаролка.

Скитско злато је колекција од више од 2.000 предмета који су били изложени на изложби у Музеју „Алард Пирсон”Универзитета у Амстердаму у фебруару 2014. када је Крим још био део Украјине. Неизвесност око будућности колекције појавила се када се Крим поново ујединио са Русијом у марту 2014. Кримски музеји и Украјина су полагали право на колекцију. Универзитет у Амстердаму, који надгледа активности музеја, ставио је процедуру примопредаје на чекање док се или спор не реши правно или док се стране не договоре.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: ТАСС