Белгија ће наставити са испоруком оружја Украјини

10-06-2023 06:51:42 | | © LAURIE DIEFFEMBACQ / Belga / Sipa US via Reuters Connect/ |

Лудивин Дедондер је напоменула да је Белгија већ испоручила Украјини оружје у вредности од 274 милиона евра

Белгија ће наставити да испоручује оружје Кијеву, чекајући одговор на питање како су белгијске јуришне пушке доспеле у руке милитаната који су напали руску област Белгород, изјавила је белгијска министарка одбране Лудивин Дедондер у интервјуу за листLe Soirу петак.


„Белгија неће обуставити војну помоћ Украјини до одговора украјинске стране“, изјавила је она.

Белгија чека до 15. јуна на одговор Украјине на питања о употреби њеног оружја за овај напад.

„Послали смо захтев Украјини у понедељак (5. јуна). Имаћемо контакт групу за Украјину 15. јуна. Ако не буде одговора пре тога, разговараћу са [украјинским министром одбране Алексејем] Резњиковим“, изјавила је. Она је нагласила да „свака пошиљка испорученог оружја има приложен документ који објашњава да се оно користи само за одбрану украјинске територије, а не за напад на друге државе; такође каже да се људска права и међународне норме морају поштовати“.

„Када погледамо фотографије, долазимо до закључка да се ради о јуришним пушкама ФН Скар [белгијске производње]. Али да ли су оне потицале од пошиљки помоћи које је Белгија послала Украјини? Или од серија које су друге земље купиле од група ФН? Или су их покупили на ратиштима, као што се често дешава у било којој зони сукоба? Надам се да ће се то у једном тренутку разјаснити", додала је.

Много оружја
Лудивин Дедондер је напоменула да је Белгија Украјини већ испоручила оружје у вредности од 274 милиона евра.

Послали смо различите врсте наоружања: аутоматско стрељачко оружје, муницију, митраљезе, противтенковско оружје, тешке минобацаче, медицинску опрему и заштитну опрему. Залихе шаљемо у зависности од потреба Украјине, које се временом развијају. У последње време смо их снабдевали противтенковским пројектилима и муницијом за противваздушну одбрану и артиљерију“, изјавила је она.

Стотине војника обучено
Како произилази из онога што је белгијска министарка изјавила, Белгија је већ обучила више од 700 украјинских војника, укључујући снајперисте и војне инжењере (сапере), а обука ваздухопловних пилота „ће ускоро почети“.

Она је нагласила да се обука ваздухопловних пилота „дефинитивно неће одвијати на белгијској територији“.

„Белгија је до сада обучила преко 700 украјинских војних лица. Настављамо интензивну обуку војника, укључујући снајпере и сапере, и специјалисте за општу борбену обуку. Већина се обучава у Немачкој и Пољској. Овоме можемо додати и билатералне програме обуке који су постојали и раније, како опште намене, тако и програма за специјалне операције“, изјавила је она.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: ТАСС