РТ: Борељ упозорава на вакуум финансирања Украјине ако САД одустану

20-03-2024 11:06:51 | | © Getty Images / Dursun Aydemir; Anadolu/ vostok.rs |

Високи дипломата је изјавио да ће ЕУ можда морати да постане „креативнија“ у проналажењу новца за Кијев

Европска унија би морала да буде „креативнија“ у погледу обезбеђивања додатног финансирања Украјини ако САД укину подршку, изјавио је шеф спољне политике блока Жозеп Борељ у интервјуу за шпанску новинску кућу Sud Ouest објављеном у среду.


Према речима дипломате, ако би Вашингтон зауставио финансирање Украјине, ситуација би постала „веома компликована“ јер ЕУ не би могла лако да стави 50 милијарди долара на сто поред онога што већ шаље Кијеву.

Он је напоменуо да би тако велика сума новца могла да се обезбеди „ако постоји политичка воља” међу земљама чланицама, али је додао да „осећај хитности у Европи постоји само када је проблем близу”. Да би то поправио, Борељ је предложио подизање свести унутар блока и повећање његове спремности и капацитета за реаговање.

Уочи дебате у четвртак о томе како повећати потрошњу ЕУ на одбрану Украјине, Борељ је предложио да се профит остварен од замрзнутих резерви руске Централне банке користи за војну подршку Украјини.

Блок би наводно користио 90% прихода за набавку оружја за Украјину, док би преосталих 10% било пребачено у буџет ЕУ за подршку кијевској одбрамбеној индустрији.

Он је заSud Ouest објаснио да би приход од ове имовине могао износити око 3 милијарде евра годишње, што је признао да „није изванредно, али није занемарљиво“.

„Са овим Руси неће бити баш срећни“, додао је Борељ.

Москва је реаговала на предлог дипломате упозорењем да би такав потез довео до катастрофалних последица по блок. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је Борељов план „још једна изјава у духу кретања ка уништавању правних основа европског и међународног права“ и упозорио да би такав потез бацио озбиљну сумњу на приврженост ЕУ принципу имунитета имовине.

Портпарол је такође упозорио да ће све земље ЕУ и званичници који подржавају Борељов план бити подвргнути „правном гоњењу у наредним деценијама“.

Након покретања руске војне операције у Украјини, западне земље увеле су серију широких санкција Москви и замрзнуле око 300 милијарди долара вредну страну имовину која припада руској Централној банци. Од ових средстава, више од 200 милијарди долара се тренутно налази у ЕУ.

Руски званичници су у више наврата осуђивали блокирање ових средстава као „крађу“ и упозоравали да ће сваки покушај да се заплени њена имовина наићи на одговор.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)