РТ: Русија нема „непријатељске нације“, само „непријатељске елите“ – Путин

27-03-2024 09:24:20 | | © Sputnik / Mikhail Mettsel/ vostok.rs |

За разлику од Запада, Москва никада неће „укинути“ ниједну страну културу

Русија нема намеру да укине културу било које земље, изјавио је председник Владимир Путин у среду током радне посете Тверској области. Москва разуме разлику између народа и елита и поштује културу сваке нације, а своју сопствену сматра делом светске баштине, додао је он.


Председник је разговарао са регионалним уметницима када је покренуто питање покушаја „укидања” руске културе од стране неких западних нација. Према Путиновим речима, Москва не планира да одговори исто.

„Ми немамо непријатељске нације, имамо непријатељске елите у тим нацијама“, изјавио је председник и додао да руска влада „никада није покушала да укине“ било које стране уметнике или културне наступе. „Напротив, верујемо да је руска култура део глобалне и поносни смо [на ову чињеницу].“

Руске власти настоје да узму у обзир глобални културни контекст и „ништа не искључују“, наставио је он. Они који желе да укину културу нације у којој живи око 190 милиона људинису мудри, изјавио је председник, мислећи на западне акције током сукоба у Украјини.

Западне нације су више пута покушавале да забране наступе руских уметника и музичара, као и оних за које се сматра да подржавају Москву. Недавно је реномирани италијански певач Енцо Гинаци, познатији као Пупо, отказао предстојећи наступ у Литванији због концерта који је одржао у Кремљу у марту.

Пупо је стигао у Русију да „пренесе поруку да ће се мир вратити у свет“, рекао је тада за ТАСС. Такође се заложио против „ембарга културе било ког народа“, називајући такав став „погрешним“. Литванско место које је требало да буде домаћин његовог наступа накнадно је објавило да се отказује, назвавши то „добром вешћу“ за оне који се противе руској војној кампањи у Украјини.

Раније истог месеца, Јужна Кореја је отказала серију представа Светлане Захарове, познате балерине из руског Бољшој театра, након што је Украјина изразила бес због планираних догађаја.

Многе западне културне институције настојале су да у потпуности уклоне дела повезана са Русијом из својих галерија и позоришта још од избијања сукоба између Русије и Украјине у фебруару 2022.

Кардифски филхармонијски оркестар у Велсу избацио је музику композитора Петра Чајковског са концерта, британска Краљевска опера отказала је турнеју Бољшог балета, а њујоршки Карнеги хол и Метрополитен опера престали су да дозвољавају наступ већине руских музичара и организација.

Кампања је достигла такву грозницу да је изазвала критике неких западних лидера. У априлу 2023, италијански председник Серђо Матарела је то означио као „погрешан гест“. У августу исте године, немачки канцелар Олаф Шолц успротивио се таквим потезима називајући руску културу делом „наше заједничке европске историје“.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)