За Нову годину у Бањалуци туристи потрошили 1,2 милиона КМ

05-01-2018 08:06:20 | | srpskacafe.com/ mojenovosti.com |

Ово је дефинитивно био највеселији дочек Нове године у Бањалуци, добра празнична понуда привукла је око 3 000 посјетилаца који нису штедјели на проводу.

Наступ регионалних музичара на отвореном, те популарне Цеце Ражнатовић и Аце Лукаса у ноћном клубу, били су одличан мамац за туристе који су баш због тих понуда три дана боравили у граду на Врбасу.

Прве процјене из бањалучке Полицијске управе показују да се у новогодишњој ноћи на Тргу Крајине веселило око 20 000 посјетилаца, Словенци су били најбројнији и по први пут је забиљежен велики број групних туристичких посјета из те земље.
Рекордну посјету броје и у петом “Зимзограду”, на десетине хиљада грађана уживало је у овој манифестацији и понуди 60 излагача.
Сви смјештајни капацитети у граду, око 3 000 кревета у хотелима, хостелима и приватним становима били су попуњени и током празника тражила се соба више. Неки туристи морали су чак да откажу резервацију за прославу у ресторанима и кафићима, јер нису на вријеме нашли преноћиште.
– Чули смо да је гужва у Бањалуци, али нисмо мислили да је баш толико. Почели смо тражити смештај средином децембра, али чак су и станови на дан били попуњени и морали смо одустати од доласка – испричао је за “Блиц” један пар из Хрватске.
У Туристичкој организацији уочи “најлуђе ноћи” били су затрпани молбама туриста који су дошли без заказаног смјештаја.
– Ово је дефинитивно била рекордна година, није било мјеста, ни могућности да се туристи смјесте и то је проблем на који смо упозоравали. Привукли смо госте, али сада смо дошли у ситуацију да немамо довољно кревета – рекао је директор ТОБЛ Остоја Барашин.
Процјене су, додаје он, да је сваки посјетилац потрошио 200 евра током празника, те да је промет протеклих дана у Бањалуци износио најмање 600 000 евра. Барашин сматра да је послата лијепа слика из Бањалуке, а презадовољни су и домаћи угоститељи.
Ово им је била идеална прилика да зараде, па иако гости из Словеније не остављају бакшиш, много важније је што не штеде када наручују.
– Ниједан ресторан или кафић није био празан и што је још важније није било проблема у локалима. Ово је стварно била успјешна Нова година за све, а томе је много допринио квалитетан концерти програм. Показали смо се као прави домаћини, угоститељи су у плусу и мислим да су зарадили довољно да преживе сада мјесец дана ‘мртвог’ периода – каже предсједник удружења угоститеља Жељко Татић.
Власници кафића се још надају послу десетак дана, око Божића, Дана републике и Православне Нове године, а онда слиједи затишје до краја фебруара.
Туристи су презадовољни храном, љубазношћу, ниским цијенама услуга и Бањалуку су напустили са предивним утисцима.
– Код нас су већином били млађи гости који су ноћили три дана, а долазили су због концерата на Тргу, због Цеце и Аце Лукаса. Задовољни су дочеком и из провода су се углавном враћали у шест ујутру – рекла је рецепционерка у једном мотелу Јована Мајстроровић.
Славље у Бањалуци наставља се још десетак дана. Први пут ће бити одржана манифестација “Ћевап фест”, 13. јануара на “Крашовом” паркингу, а учествоваће десетак ћевабџиница.
За Православну Нову годину из Градске управе најављују још занимљивог програма, забаву за дјецу од 11 часова, наступ фолклораша, стендап комичара, а вече ће “зачинити” музика на отвореном.