Иран: Ослобођено 440 људи приведених током протеста

15-01-2018 06:07:43 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

У Ирану је ослобођено 440 особа које су биле приведене у Техерану током антивладиних протеста, јавила је данас агенција Ројтерс, позивајући се на правосудне званичнике.

Демонстрације, које су почеле због лоше економске ситуације крајем децембра прошле године, прошириле су се на више од 80 градова, а у сукобима током протеста погинуло је 25 особа, подсетила је британска агенција.

Правосудни званичници су раније објавили да је широм Ирана приведено више од 1.000 људи. Ирански посланик Махмуд Садеги је прошле недеље, међутим, устврдио да је приведено најмање 3.700 људи.
Неколико ухапшених особа је умрло у притвору, а активисти организација за заштиту људских права су позвали да се тим поводом спроведе независна истрага.
Заменик председника парламента Али Мотахари је јуче саопштио да је у затвору, према извештајима којима располаже, у Техерану преминуо један притвореник, а још двојица у другим провинцијама.
Тужилац у Техерану Абас Џафари Долатабади је за иранску агенцију Мер јуче рекао да је више од 440 људи, који су били ухапшени у Техерану током нереда, ослобођено.
Према његовим речима, већина приведених су из сиромашнијих породица, који имају између 18 и 35 година.