Интервју: Мишел Зубеница

24-02-2018 05:33:16 | | / mojenovosti.com |

О актуелним политичким догађајима у Србији и региону говори Мишел Зубеница из Центра за међународну јавну политику.


1. Како оцењујете посету Председника Вучића Хрватској ?

Свака посета највиших званичника Србије суседној Хрватској је добра и пожељна јер је то добра прилика за дијалог и поправљање односа између две државе који су заиста били лоши у протеклом периоду. За мене је кључно питање какав ће она имати ефекат на српску заједницу у Хрватској. Срби у Хрватској су у веома тешком положају тако да Србија као држава матица мора све да уради како би тај народ опстао на својим вековним огњиштима а један од начина да то оствари јесте да економски помогне развој општина у Лици, Кордуну, Банији, Славонији и Северној Далмацији где и данас углавном Срби живе на простору Хрватске. Такође мора да се више ради на подршци србским културним институцијама како би наша деца могла да уче српску историју, традицију и обичаје и тако сачувају свој идентитет од асимилације која је тренутно узела маха.

2. Многи светски медији су најавили велики пројекат НР Кине " Нови пут свиле ", а Србија је део тог пројекта. Колико би један такав пројекат значио за српску економију ?

Пројекат “Нови пут свиле“ је тренутно највећи и најзначајнији глобални пројекат у 21. веку. Обухвата 65 држава и неколико милијарди становника и од изузетне је важности што је и наша земља добила прилику да буде део овог пројекта. То ће бити велики подстицај за српску економију и прилика за отварање нових радних места с обзиром да ће у Србији бити изграђено неколико инфраструктурних путева предвиђених овим пројектом, као што је будућа пруга Београд-Будимпешта. Такође, пројекат „Нови пут Свиле“ још више ће учврстити стратешке односе између Србије и Кине, државе која ће сигурно бити економски глобални лидер у овом веку.

3. Сведоци смо да је Србија постала доминантан политички фактор на Балкану, у посети је био и Јапански премијер... Како би сте оценили напредак Србије у дипломатској сфери у последњих пар година ?

Србија је врло активна на међународној дипломатској позорници претходних година о чему говоре сусрети наших највиших државних званичника са светским лидерима на свим меридијанима. Важно је да као мала земља на врло важном географском подручју са свима градимо и продубљујемо односе с тим да ти добри односи донесу више конкретног ефекта за грађане Србије. Такође, успостављање добрих контаката са страним државницима мора да прати и квалитетна дипломатска мрежа нашег Министарства спољних послова, тако да ту мора да дође до одређених кадровских реформи како би само најбољи заступали нашу државу у иностранству.

4. ЦМЈП има много активности, шта бисте издвојили из претходног периода ?

Центар за међународну јавну политику не стаје са својим активностима и пројектима а за неколико претходних месеци рада споменуо би организацију предавања, хуманитарни концерт и промоцију књиге Арно Гујона на Факултету политичких наука где смо прикупили одређена финансијска средства која ћемо доделити угроженом србском становништву који живи у енклавама на Косову и Метохији. Наш центар је имао част да добије позив од Европске инвестиционе банке за учешће на састанцима и панелима у Бриселу и Луксембургу где су наши чланови учествовали и представили наш рад и предлоге. Такође ускоро завршавамо једно истраживање о предузетништву младих које ћемо представити јавности а упоредно са тим спремамо и две велике конференције.

5. Да ли локални избори у Београду одлучују и даљу будућност странака и коалиција ?

Локални избори у Београду превазилазе локални карактер јер је историја вишестраначког система у Србији показала да ко победи у Београду када тад ће преузети власт и у целој Србији. Зато ови избори могу да буду прекретница јер је опозиција у главном граду много снажнија него у остатку Србије али у овом тренутку веће су шансе да власт у Београду остане не промењена.

6. Како би Србија требала да се постави према питању КиМ, у ситуацији кад ни 5 чланица ЕУ не признаје Косово као државу ?

Србија мора да има иницијативу и да не чека решења већ да их прва предлаже у складу са својим државним и националним интересима, али решења која би могла да задовоље интересе поред србског и албанског народа и која ће уз компромис моћи да заживе на терену. За Србију у овом тренутку је кључно питање опстанак србског народа на Косову и Метохији јер су они главни гарант да Приштина не може да заокружи своју независност без пристанка српске стране.

7. Колико у србској политици има митологије, а колико реалности ?

Србска политика је препуна митологије и сматрам да се нашим грађанима дугује истина јер су они скоро већ 30 година изманипулисани и обманути лажима са свих страна. На србској политичкој сцени постоје политичке странке које већ годинама егзистирају на основу јефтине демагогије, митологије и политици која нема везе са реалношћу. Време је да ово друштво напредује тако што ће се увести више одговорности у србској политици и уопште у јавном простору.


Иван Трајковић


КАТЕГОРИЈЕ