ПРВИ ЗНАЦИ ДА СТЕ ДОБИЛИ ТРОВАЊЕ САЛМОНЕЛОМ,КАКО СПРЕМАТИ ХРАНУ

25-06-2018 08:51:29 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

Ова бактерија се преноси фекално оралним путем, а људи се заразе углавном преко контаминиране хране или воде.

Постоји око 2200 типова салмонеле које могу бити узрок тровања храном, а поменута бактерија потиче из црева птица и животиња и до људи доспева путем клицоноша, односно заражених људи који рукују храном, затим путем инфицираног меса и млека, путем јаја и живине, али и инсеката и глодара који преносе инфекцију.
- Инкубација траје од 3 до 36 сати, па тако чим нешто унесете у организам можете отприлике да претпоставите где сте заражени. Симптоми салмонелозе су грчеви у стомаку, дијареја (некада и крвава), висока температура, дехидаратација, мучнина и главобоља - објашњава докторка Сандра Милосављевић.
Дакле, о чему треба да поведете рачуна како бисте избегли тровање салмонелом?
Пре свега изутено је важно да добро термички обрадите месо и јаја, посебно када припремате храну за малишане. Препоручује се и избегавање сумњивих места са брзом храном, а акценат се ставља на савет да се деци не дају никакви сладоледи и колачи који садрже жива јаја.
- Сва меса морају бити кувана или печена док не изгубе ружичасту боју у средини. Непастеризовано млеко и млечне производе не треба користити у исхрани, као и свежа жуманца. Свеже поврће и воће треба детаљно опрати. Термички необрађено месо треба чувати одвојено од већ припремљене хране - појаснио је др Ратко Томашевић, гастроентеролог Клиничко-болничког центра Земун за "Блиц Жену".
Такође, увек је важно и да се храна држи у фрижидеру, а никако не смете заборавити ни да пре и после припреме хране добро оперете руке, радне површине и прибор који сте користили.
Знаци и симптоми салмонеле обично трају од четири до седам дана, иако може проћи и неколико месеци да се стање организма врати у потпуну нормалу.