Асоцијација малинара Србије: Договорен даљи откуп малина и цена од 125 динара

25-06-2018 05:43:56 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

Председник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић рекао је данас да је на састанку представника тог удружења са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем договорено да се одмах настави откуп малине и да откупљивачи врате цену са 50 и 80 динара по килограму на 125 динара.

Састанак у Београду је јуче хитно договорен после најаве произвођача малина да ће започети протесте вожњом аутомобилима широм Србије због заустављеног откупа тог воћа на југу Србије и ниских откупних цена које су са 125 динара пре месец дана смањене на 50 и 80 динара по килограму.

- Довоговорили смо да се хладњаче на југу Србије испразне и малина пребаци у хладњаче у Шапцу и Сомбору како би се ослободили капацитети и наставио откуп - рекао је Радовић агенцији Бета после састанка на којем је био и министар тговине Расим Љајић.
Трећи захтев Асоцијације малинара је, према његовим речима, "да откупљивачи поштују уговор о откупу и да, када га потпишу не могу једнострано прекинути откуп".
Он је рекао да су малинари од представнка Владе тражили и да се не дозволи превелик увоз малине у Србију.
Радовић је рекао да је тражено и да се испита "ко је смишљено зауставио откуп малина" са образложењем да су хладњаче пуне.
- Око 75 одсто капацитета хладњача је празно и то није разлог за обустављење откупа - рекао је Радовић.
Нови састанак на коме ће се разговарати о реализацији захтева малинара заказан је у Министарству пољопривреде за четвртак, 21. јуна.