ОВО ОТКРИЋЕ ПРОМЕНИЋЕ СВЕ! Научници измерили брзину СМРТИ!

24-08-2018 10:17:26 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

Двојица системских биолога Шианруи Ченг и Џејмс Ферел открили су брзину којом умире једна ћелија. Ово откриће, које може показати и како ћелије одумиру, користиће при даљем развоју медицине. Научници ће моћи да "охрабре" ћелије рака да се убију или спрече одумирање ћелија код пацијената с Алцхајмером.

Проучавајући јајне станице код жаба Ченг и Ферел су измерили брзину апоптозе или "програмиране смрти ћелије". Ради се о механизму којим ћелија активно покреће властиту смрт као саставни део физиолошких процеса или као одговор на одређена патолошка стања. До апоптозе доводе бројни спољни и унутрашњи фактори.
Некад ћелија сама осети да је време да одустане, а понекад је на самоуништење подстакну таласи хемијске активности. Научници су заправо измерили брзину тих таласа.
Апоптоза, односно програмирана смрт ћелије, заправо је механизам заштите вишећелијског организма од деловања штетних утицаја из околине. У људском се телу догађа свакодневно и помажу му током живота. На пример, раздвајање прстију на рукама и ногама последица је апоптозе ћелија.
Човек у просеку изгуби више од 50 милијарди ћелија дневно, а неисправни апоптозни процеси доводе до развоја бројних болести.