НЕКИ САВЈЕТИ О ТОМЕ КАКО КОРИСТИТИ ЧИА СЕМЕНКЕ

25-08-2018 08:28:01 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

Чиа семенке могу да апсорбирбују готово 12 пута више течности од своје тежине, због чега су одличан састојак за здрави (и фини) пудинг. Стога не чуди да се данас сматрају суперхраном, а радује и чињеница да их у вашу исхрану можете укључити на мноштво различитих начина. Ако их до сада нисте пробали, у наставку прочитајте све што морате да знате о огромној снази коју имају ове малене семенке.

Људи конзумирају чиа семенке хиљадама година
Чиа расте близу екватора, у земљама као што су Мексико, Боливија и Еквадор. Древни Астеци и Маје јели су их много пре него што су постале толико популарне, стога се не ради о новој намирници већ једноставно о новом тренду.
Чиа семенке дају вам јако пуно користи за уложени новац
Наравно, чиа семенке нису замена за здраву и уравнотежену исхрану, али је чињеница да садрже јако пуно нутријената. На пример, једна кашичица чиа семенки садржи готово 5 грама омега-3 масних киселина које иначе налазимо у лососу и другој риби.
Чиа семенке су одличан извор протеина и калцијума
Две кашике чиа семенки садрже једнаку количину протеина као на пример једно јаје. Но чиа семенке нису само одлична замена за вегетаријанце, већ и за људе који не конзумирају млечне производе. Исте две кашике чиа семенки садрже и 177 мг калцијума, док једна шоља млека у себи има 300 мг калцијума.
Одличне су за пробаву
Будући да кашика чиа семенки садржи чак 5 грама влакана, врло су ефикасне у борби против надутости и затвора. Но будите опрезни, јер превелике количине могу да изазвову управо супротан ефекат. Једна до две кашике на дан сасвим су довољне.
Једноставно можете да их укључите у своју исхрану
Чиа семенке имају неутралан укус и текстуру, а тај благи укус чини их одличним додатком разној храни и пићу. Ако их до сада нисте јели, покушајте да их укључите у свој доручак – смути, јогурт или зобену кашу. Чиа семенке такође су изврсне и уз пикантна јела и разне салате.