ВРЕМЕПЛОВ: Ови догађаји су обележили данашњи дан кроз историју!

29-08-2018 10:49:32 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

1189 - Дубровник је склопио уговор са босанским баном Кулином којим се Дубровчанима даје слобода трговања у Босни без икаквих ограничења и намета. Уговор је један од најстаријих сачуваних докумената у региону.

1521 - Турци су под командом султана Сулејмана ИИ Величанственог освојили Београд и прогласили га за седиште Смедеревског санџака. Београд је постао погранична тврђава из које је турска војска нападала Угарску и Аустрију.
1526 - У бици код Мохача турска војска под командом Сулејмана ИИ Величанственог победила је трупе мађарског краља Лудвика ИИ (Лудwик), који се приликом повлачења утопио у реци. Угарска држава се распала на три дела: један је потпао под Турке, другим је завладао угарски владар Иван Запоља, а трећи је дошао под власт Хабсбурга, који су након Запољине смрти 1540. преузели угарски престо.
1619 - Рођен је француски државник Жан Батист Колбер (Јеан Баптисте Цолберт), министар финансија краља Луја XИВ (Лоуис) од 1661, који је меркантилистичком политиком учинио Француску европском привредном силом.
1632 - Рођен је енглески филозоф Џон Лок (Јохн Лоцке) један од утемељивача емпиризма и либералистичке филозофије, чије је дело пресудно утицало на развој европске филозофске и друштвено-политичке мисли ( "Оглед о људском разуму", "Писма о толеранцији", "Две расправе о влади", "Васпитање").
1756 - Нападом на Саксонију, пруски краљ Фридрих ИИ (Фриедрицх) је отпочео Седмогодишњи рат, први оружани сукоб свих европских сила који се потом пренео на ратишта у Азији и Северној Америци. Завршен је 10. фебруара 1763. миром у Паризу.
1825 - Португалија је признала независност Бразила под царем Педром И.
1944 - На захтев избегличке владе Краљевине Југославије краљ Петар ИИ Карађорђевић посебним указом одузео је команду генералу Дражи Михајловићу и позвао војску да се стави под команду Јосипа Броза Тита. Краљева одлука објављена је преко радија 12. септембра.
1996 - Руски авион "Тупољев 154", који је превозио рударе на удаљено арктичко острво, ударио је у један планински врх у Норвешкој. У тој најтежој авионској несрећи на норвешком тлу погинули су сви путници и чланови посаде (141).
1999 - Становници Источног Тимора су, упркос страху од насиља, изашли на историјски референдум, на којем се 99 одсто изјаснило за одвајање од Индонезије.
2005 - У налету урагана Катрина који је погодио јужне државе САД највише је страдао град Њу Орлеанс, у коме је живот изгубило 1.330 особа.
2015 - Мађарска је подигла ограду с бодљикавом жицом на граници са Србијом како би спречила прилив избеглица. Више од 100.00 миграната стигло је током године у Мађарску преко Балкана у покушају да се домогну богатијих европских земаља Немачке, Шведске или Велике Британије.