СРПСКОМ БРЕНДУ СВЕТСКА ТИТУЛА

30-08-2018 12:42:29 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

У модификацији и иновацији - модовању, Цасе Моде World Сериес 2018. на тајвану екипа АXЕ-Р из Београда одлуком жирија 21. августа проглашена је најбољом на свету, а то је највеће признање које је могло да стигне за њихов патент, који су градили сам месеци у свом импровизованом студију.

Капитен тима Ненад Ђорђевић изјавио је да су прототип кућишта "направили од нуле", указујући на недостатке већ постојећих кућишта, унапређујући ту компоненту рачунара.
Пројектовали смо га у аутокеду и крео-софтверима, потом израђивали на ласерским машинама, уз доста ручног рада, савијања метала, да бисмо направили нешто несвакидашње, што су и судије и публика оценили као најбољи пројекат, објаснио је Ђорђевић.
Он је напоменуо да су на такмичењу учествовала 94 доказана модера из целог света и са великим буџетима, али да се србски тим у јакој конкуренцији "у старту издвојио иновативношћу и дизајном".
- А највећи успех за нас тројицу је што смо успели овако нешто да направимо и да све на крају - ради - нагласио је Ђорђевић.
Главни уредник портала ПЦ АXЕ Душан Србљак оценио је да се може се рећи како је ово "рачунар за све - од тривијалног гејминга до захтевних анимација и свега осталог".
Свакако ово јесте србски бренд, јер је настао у Србији и трудили смо се кроз цео серијал да свима у свету дамо до знања да долази из Србије, било нам је битно да објаснимо људима да на светском такмичењу може да се победи идејом, да не мора обавезно да буде новцем, иако је у ИТ индустирији и модингу новац битан, али ми смо победили са идејом, изјавио је он.
На питање да ли ће тим заштитити свој патент, одговорио је: "Не! Можда вам је чудно, али ово кућиште је победило на еминантном светском такмичењу и као такво је светски признато, а сваки покушај копирања је блам за било коју компанију и ниједна то не би себи дозволила!"
Немања Ђорђевић је истакао да им није циљ да иду у иностранство, већ да остану у Србији и покажу да и овде може да се направи нешто занимљиво и вредно пажње.
Како је нагласио, желе да подстакну младе да размишљају креативно и да буду свесни, ба без обзира што живе у земљи Србији, и то што ураде овде то може да примети било где у свету.
Момци из тима тврде да не размишљају о серијској производњи кућушта АXЕ-Р, јер је за то потребно почетних милион долара, пошто би једно коштало око 1.000 долара, а ниједна компанија за почетак не би производила мање од 1000 комада, па им остаје могућност да нека компанија од њих откупи патент или да држава Србија подржи њихову производњу као прву фабрику те врсте у региону.
Свој пројекат ће засад излагати на осталим светским сајмовима и смотрама хардверских производа.