Povratak slajder telefona

08-01-2019 12:58:35 | | / mojenovosti.com |

" U 2019 će trend u svetu telefona biti full screen body - cela prednja strana uređaja će biti ekran. A gde onda staviti kameru? "

Povratak slajder telefona

Mobilni uređaji iz godine u godinu dobijaju sve više novih opcija i funkcija. U 2018 je trend bio tzv. notch (zub) na gornjem delu ekrana u kome su se nalazili prednja kamera, zvučnik i senzori. U 2019 će trend biti full screen body - cela prednja strana uređaja će biti ekran. A gde onda staviti kameru?
Mnogi mobilni brendovi su već predstavili rešenja za ovaj problem. Tako je Oppo predstavio model Find X koji obe kamere '' sakriva '' u motorizovanom modulu na gornjem delu telefona. Oppo tvrdi da je ovaj sistem izuzetno brz i da reaguje ispod jedne sekunde kada se otvori aplikacija za kameru.
Vivo Nex nudi nešto drugačije rešenje - ceo prednji deo telefona se pomera nadole sa bi se otkrila prednja kamera. Ovo rešenje dosta podseća na stare klizne (slajder) telefone, gde se polovina telefona krila ispod ekrana.
I dolazeći Samsung S10 ima predlog - kamera je u samom ekranu i nalazi se u sićušnom otvoru (pinhole camera). Sličnu stvar nudi i Lenovo u svom novom modelu Z5s.
Sudeći prema najavljenim modelima, 2019 godina će biti vrlo zanimljiva u svetu mobilnih tehnologija. Sa nestrpljenjem očekujemo CES sajam i Mobile world congress gde će biti predstavljene nove mobilne tehnologije i novi modeli uređaja.
Ivan Trajković
(foto: YouTube / printskrin)