Vaši podaci u oblaku

11-02-2019 01:44:24 | | / mojenovosti.com |

Kako računari i prenosni uređaji sve više napreduju, jedan od ključnih faktora postaje i problem kako skladištiti sve veći broj fotografija, video klipova i muzike.
Veliki broj telefona i tableta danas ima ugrađenih 128GB memorije za skladištenje, a neki modeli i više od ovoga. Kod većine modela (sem iPhonea) tu je i mogućnost korišćenja dodatne microSD memorijske kartice. Međutim, nekada ni sve ovo nije dovoljno, jer velika količina fotografija i HD video zapisa vrlo brzo zauzme svu memoriju na uređaju.
Tu na scenu stupaju cloud servisi (cloud=oblak). Postoji veliki broj cloud servisa za čuvanje podataka na internetu, mada su kod većine korisnika najpopularniji Google Drive i Dropbox. Ne treba zaboraviti ni aplikaciju Play Photos, koja dolazi sa svakim Android uređajem, a koja se može podesiti da čuva sve vaše fotografije kamere, pa čak iako fotografiju izbrišete sa uređaja.
Kompanije kao što su Western Digital, QNAP i LaCie nude kućna rešenja u vidu mrežno povezanih hard diskova (NAS). Tako WD ima ima liniju MyCloud uređaja koji dolaze u nekoliko varijanti u zavisnosti od veličine prostora na disku. Ovim uređajima možete pristupati sa kućne mreže, ali i sa drugog kraja planete - putem Interneta.
Za mobilne uređaje postoji i čitav niz prenosnih SSD diskova, u kapacitetima do nekoliko terabajta, na koje telefon ili tablet možete povezati USBom ili WiFi vezom.
I još jedno rešenje koje veliki broj ljudi koristi za čuvanje fajlova - Gmail. Jednostavno pošaljete sami sebi mail sa prikačenim datotekama, a pošto svaki telefon ima Gmail aplikaciju, ovaj postupak je vrlo zgodan za čuvanje dokumenata, slika i kratkih video zapisa.
Ivan Trajković
Foto: YouTube/Printskrin